Direct naar content
11 september 202412-minners, Jeugdcriminaliteit

Geen verjonging van jeugdige verdachten

Jongeren plegen niet steeds meer misdrijven op steeds jongere leeftijd. Ook is ernstige (gewelds)criminaliteit onder jongeren over een langere periode gedaald. Dat meldt het WODC op basis van onderzoek.

Dit sluit volgens het WODC niet uit dat er geen verjonging kan zijn bij bepaalde soorten misdrijven of in specifieke regio’s. Het percentage jongeren dat zelf zegt een delict gepleegd te hebben, is ongeveer tien keer zo hoog als het percentage door politie geregistreerde jeugdige verdachten. Hoewel het dan vooral gaat om lichte vergrijpen die meestal niet tot vervolging zullen leiden, geeft het zicht op een deel van de delicten dat niet of beperkt in beeld is bij politie of justitie.

Het overkoepelende beeld is echter dat de geregistreerde jeugdcriminaliteit de afgelopen twee decennia fors is afgenomen. “Ten opzichte van de piekjaren in 2006-2008 is in 2023 sprake van meer dan een halvering in de aantallen jeugdige verdachten en strafrechtelijke daders”, meldt het WODC.

De onderzoekers merken op dat de jeugdcriminaliteit die door de politie geregistreerd is, uit een klein aantal buurten komt, met name binnen de grote steden. Die concentratie blijft stabiel, mogelijk doordat de sociaaleconomische samenstelling en kenmerken van die buurten niet veranderd zijn.

Maar het kan ook met de beschikbare data te maken hebben. De onderzoekers zagen namelijk dat in de politiegegevens duidelijke verschillen zaten tussen bevolkingsgroepen en geografische regio’s.

Ontwikkelingen jeugdcriminaliteit

Om te weten hoe het gaat met de jeugdigen in Nederland worden ontwikkelingen in de jeugdcriminaliteit periodiek onderzocht en gebundeld door het WODC, in samenwerking met het CBS. De twee meest recente onderzoeken zijn de Monitor Zelfgerapporteerde Jeugddelinquentie 2023 en de Monitor Jeugdcriminaliteit 2000-2023 synthesestudie. Die laatste geeft een overkoepeld beeld van de ontwikkelingen in de jeugdcriminaliteit in Nederland tot en met 2023.

Onderzoeken jeugddelinquentie

In de Monitor Zelfgerapporteerde Jeugddelinquentie (MZJ) 2023 wordt een beeld gegeven van de jeugdcriminaliteit op basis van zelfrapportage door een representatieve  onderzoeksgroep van 10- tot 23-jarigen. Daarbij is gebruik gemaakt van een nieuwe online onderzoeksmethode (een webenquête), die meer toekomstbestendig is. Omdat er sprake is van een methodebreuk ten opzichte van eerdere metingen van zelfgerapporteerde jeugddelinquentie, is vergelijking met eerdere jaren niet mogelijk.

In de synthesestudie van de MJC wordt op basis van de verschillende (bovengenoemde) onderzoeksbronnen een beeld geschetst van de ontwikkelingen in de jeugdcriminaliteit over de jaren 2000-2023, met specifieke aandacht voor de laatste vijf jaar.

Beleidsreactie

Staatssecretaris Struycken (JenV) stuurde naast de twee onderzoeken ook een Kamerbrief met beleidsreactie. Struycken  schrijft in de brief dat er momenteel een verdiepend onderzoek naar risicojongeren wordt uitgevoerd om hen nog beter en gerichter te kunnen bereiken. De aanpak van online criminaliteit onder jongeren heeft volgens de staatssecretaris prioriteit.

Bron: WODC.nl |Geen aanwijzingen voor verjonging of verharding in jeugdcriminaliteit

Bekijk ook eens deze berichten

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan