Direct naar content
5 april 202212-minners, Adolescentenstrafrecht, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

Grondige analyse succesfactor voor een geslaagde interventie

Zonder inzicht in de precieze problemen, is een effectieve aanpak van jeugdcriminaliteit onmogelijk. Jammer genoeg gebeurt het nog te vaak dat gemeenten snel acties ondernemen en gehaast de analysefase doorlopen of zelfs overslaan. Het gevolg is dat de analyse tekortschiet en dat is zonde. Want met een gedegen analyse zorg je ervoor dat de kans groot is dat de gekozen interventie ook slaagt.

Column door Nicole Langeveld

Wil je een analyse opstellen waar je werkelijk wat aan hebt in het verdere proces van de aanpak van jeugdcriminaliteit? Neem dan altijd deze 4 punten mee.

 1. Toon lef
  Neem de tijd om te onderzoeken wat de problemen zijn. Laat je niet gek maken door druk van partners, collega’s of bestuur. Neem de tijd om overwogen beslissingen te nemen. Wil je een probleem oplossen, dan kost het gewoon tijd om een goed beeld te krijgen van wat het precies is. Ook is het belangrijk om te onderzoeken welke maatregelen al zijn ingezet en wat deze maatregelen hebben opgeleverd. Richt je op het verleden, heden en de toekomst. De vragen die daarbij van belang zijn om mee te nemen, zijn: wat weten we, wat willen we en wat kunnen we?
 2. Zet de jongere centraal
  Het is een open deur en toch wordt dit punt vaak overgeslagen. Het is niet voldoende om te varen op verhalen van anderen. Ga dus altijd het gesprek aan met jongeren om wie het gaat. Wat zien zij als probleem, waar zitten ze mee, waar maken ze zich druk over? Maar ook wat willen ze, wat zijn hun behoeften en wat hebben ze nodig?
 3. Neem professionals mee
  Neem ook de professionals mee die bij deze jongeren betrokken zijn. Denk aan jongerenwerk, politie en bijvoorbeeld ook scholen. Hoe verhouden deze betrokkenen zich tot elkaar? Welke kennis en capaciteit is er nodig en kunnen zij inzetten voor het probleem dat er speelt? Ook is het belangrijk om omgevingsbewust te zijn. Hoe reageren bijvoorbeeld de bewoners op interventies die je wilt inzetten?
 4. Durf ook impopulaire keuzes te maken
  Het is heel makkelijk om een Cruyff Court aan te leggen. Dat is lekker concreet en bijna iedereen wordt daar blij van. Meer zorg of welzijn aanbieden in de wijk, klinkt naar verhouding veel minder sexy. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je je keuzes kunt verdedigen. Het belangrijkste is om steeds na te gaan of datgene wat je doet bijdraagt aan de oplossing van het probleem.

Video

In een korte video vertelt CCV-adviseur Jeugd Nicole Langeveld meer over deze 4 punten.

Samen doen

Een goede analyse maken is dus een kwestie van doorzetten en samenwerken. Je hebt elkaar nodig bij de aanpak van problemen met jongeren en het is belangrijk dat elke partner meewerkt, informatie en gegevens aanlevert. Maak gebruik van elkaar om het beeld van een jongere of een groep compleet te krijgen zodat de vervolgstappen doordacht zijn. Dat begint dus altijd met een gedegen analyse, pas daarna kun je een passende interventie kiezen.

Heb je een vraag over een analyse maken of wil je even sparren? Dat kan altijd. Bel met Nicole Langeveld 06 103 203 72 of mail naar jeugd(at)hetccv.nl.

Nicole Langeveld

Nieuwsgierig geworden wat het CCV voor jou als professional kan betekenen? Bel of mail me tijdens kantooruren.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan