Direct naar content
30 mei 2024Cybercrime

HackShield: maak kinderen de helden voor online veiligheid

Ook kinderen cyberwijs en weerbaar maken tegen cybercrime? Dat kan met HackShield, een online cybersecurity spel voor kinderen. Het spel leidt kinderen op tot cyber agents om zichzelf en hun omgeving te beschermen tegen online gevaar. Shelley van Dijk en Tim Murck van HackShield vertellen hoe dit spel jonge kinderen weerbaar maakt tegen online criminaliteit.

Door Anne-Marie van den Boomen

Met HackShield leren kinderen tussen de 8 en 12 jaar hoe ze veilig online kunnen bewegen. Dit kunnen ze zowel individueel als samen met klasgenoten doen. Murck: “Ze leren over cyberpesten, desinformatie, phishing en nog veel meer. Het mooie is dat het niet stopt bij het online spel. De kennis en vaardigheden die ze online leren, gebruiken ze offline om anderen ook weerbaar te maken. Zo worden ze echte cyberagenten.”

Held zijn voor zichzelf en anderen

Leren kinderen met HackShield dan wat ze online niet mogen doen? Dit spel laat kinderen juist zien wat ze wél kunnen doen. Hoe ze een held kunnen zijn voor zichzelf en anderen. Deze heldenrol vormt een belangrijke basis van het spel. Dit wordt ook wel het hero-centered design genoemd. Dit houdt in dat het kind en de positieve impact van het kind centraal staan. Als cyber agent zorgen ze ervoor dat ze zelf en hun omgeving online veilig zijn. Murck vertelt: “Door dit spel te spelen, krijgen kinderen een heldenjas aan. Dat is een identiteit die zij in werkelijkheid niet hebben. Door ze dat in het spel te geven, leren ze in dat heldenjasje te groeien.”

HackShield wil zowel invloed hebben op het kind, als zijn omgeving. “Uiteindelijk wil je een maatschappelijke verandering teweeg brengen,” vertelt Murck. Voor nu, maar ook voor later. Als je dat wilt, moet je volgens hem de mensen als hulp daarin centraal zetten. De kinderen van nu, zijn de werkenden van later. “Door ze nu enthousiast te maken over online veiligheid, kun je ervoor zorgen dat ze later impact blijven maken,” legt Murck uit.

Laagdrempelig impact maken

De uitdaging voor velen is om op een laagdrempelige manier deze impact te maken. Gemeenten, politie, scholen en andere professionals hebben vaak weinig capaciteit, middelen en handvaten om direct aan de slag te gaan met online veiligheid. HackShield zorgt er onder andere met alle standaard producten voor dat iedereen hier gemakkelijk mee aan de slag kan.

Murck vertelt: “Je ziet vooral in de voorbeelden van kinderen en ouders wat de impact van het spel is. Dat opa en oma door gesprekken met hun kleinkind over online veiligheid, doorhadden dat ze niet door hun echte bank werden gebeld. Of hoe kinderen meer uit hun schulp durven te kruipen om anderen te helpen. Daarin zie je de impact.”

Het team van HackShield anticipeert op nieuwe ontwikkelingen. Zo vertelt Murck: “We gaan we nu bijvoorbeeld een quest maken over ethisch hacken. Hierbij scouten we naar nieuwe hacktalenten. Zodat ook zij op een veilige manier hun talenten kunnen ontdekken.”

192 gemeenten gebruiken HackShield

In de afgelopen zes jaar maakten al 192 gemeenten gebruik van HackShield. Er werden zo’n 300.000 accounts aangemaakt, waarvan 10.000 kinderen echte cyber agents zijn. Interesse in HackShield? Ga dan naar de website voor meer informatie. Later deze maand wordt HackShield door het CCV-Jeugdteam beoordeeld om opgenomen te worden in de database Aanpakken jeugdgroepen. In de beschrijving op deze website lees je dan meer over doel, doelgroep, de uitvoering van de interventie, randvoorwaarden, onderbouwing en effecten.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan