Direct naar content
5 december 202212-minners, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

In een effectieve aanpak van jeugdcriminaliteit durf je ook impopulaire maatregelen te nemen

Eerder gingen we in op 3 van de 4 uitgangspunten die nodig zijn bij het maken van een grondige analyse. De eerste was lef tonen, de tweede de jongere centraal zetten en het derde punt was neem alle professionals mee. Deze maand sluiten we deze serie af met het laatste punt: durf ook impopulaire maatregelen te nemen.

Column door Danisa Latuhihin

Als het gaat om jongeren en criminaliteit schreven we in de eerdere artikelen al dat het belangrijk is om tot de kern van het probleem te komen dat in jouw gemeente speelt. Een goede probleemanalyse maakt helder welk probleem je gaat onderzoeken. En ook in welke context het probleem zich voordoet. De kernelementen van een probleemanalyse zijn:

  • Een beschrijving en beoordeling van de huidige en gewenste situatie
  • Het zoeken naar mogelijke oorzaken
  • Op basis van beschikbare (wetenschappelijke) kennis en inzichten en beschikbare middelen, zoeken naar mogelijke interventies.

Stel de juiste vragen

Om snel de oorzaak van het probleem te vinden, helpt het om de volgende vragen te stellen:

  • Wat moet er worden opgelost?
  • Waarom moet het worden opgelost?
  • Waar moet het worden opgelost?
  • Wanneer moet het worden opgelost?
  • Wie moet het doen?
  • Hoe moet het gebeuren?
  • Hoeveel kost het?

Los het juiste probleem op

Het is waarschijnlijk de grootste valkuil die er bestaat: aannames doen en deze als de werkelijkheid zien. Zo kun je aannemen dat jongeren zich vervelen en daarom overlast veroorzaken. Een logisch gevolg is dat je dan de verveling aanpakt en bijvoorbeeld een Cruyff Court laat aanleggen. Dat is lekker concreet en bijna iedereen wordt daar blij van. Want eindelijk doet ‘de gemeente’ iets aan de overlast. Maar is dat wel het geval? Is de verveling van de jongeren werkelijk het probleem? Soms is het juist belangrijk om meer te investeren in zorg en welzijn in de wijk. Maar dat klinkt saai(er). Toch kan dit op de lange(re) termijn meer opleveren.

Keuzes verdedigen

Zorg dat je altijd goed weet waarom je kiest voor bepaalde maatregelen. Met een gedegen analyse is dat makkelijker. Maak voordat je maatregelen uitvoert aannemelijk dat met de gekozen aanpak daadwerkelijk het probleem wordt opgelost. Durf dus ook te kiezen voor een minder sexy maatregel als dat bijdraagt aan de oplossing van het probleem.

Lees ook de vorige artikelen uit deze serie over een effectieve aanpak van jeugdcriminaliteit: Lef tonenZet de jongeren centraal en Neem professionals mee. Of bekijk deze video waar alle 4 de punten kort worden besproken.

Danisa Latuhihin

Danisa is een echte aanpakker en heeft een flinke dosis doorzettingsvermogen. Deze criminologe/sociologe bijt zich vast in complexe veiligheidsvraagstukken en ziet graag snel resultaat. Door de juiste vragen te stellen komt ze snel tot de kern. Altijd in voor een grapje en een echte teamplayer.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan