Direct naar content
30 november 2022Veiligheid en zorg

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is gestart met het Toezicht Lokale Teams

Om in beeld te krijgen hoe vakbekwaam en cliëntgericht professionals in lokale teams zijn, is de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestart met het Toezicht Lokale Teams. Deze teams zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor ouders als zij vrijwillig hulp zoeken, bijvoorbeeld bij opvoedproblemen van kinderen.

De inspectie bezoekt in 15 gemeenten de lokale teams om in beeld te brengen hoe de professionals van de lokale teams de situatie van het kind en zijn gezin en de problemen die spelen, in kaart brengen. En hoe zij vervolgens een plan maken. Wat is het kennisniveau van de professionals, welke competenties zetten zij in, werken ze volgens de geldende professionele richtlijnen en met effectieve methodieken.

Lokale teams

Lokale teams bestaan uit professionals die ervoor zorgen dat inwoners vrijwillige zorg en steun krijgen op allerlei leefgebieden. Volgens de Jeugdwet zijn gemeenten verantwoordelijk voor de inzet en beschikbaarheid van tijdige en passende hulp dichtbij huis. Dit moet voorkomen dat problemen van inwoners verergeren en er zwaardere hulp nodig is.

Passende hulp

Het doel van dit onderzoek is om met gerichte aanbevelingen te komen om de vakbekwaamheid en de cliëntgerichtheid van de professionals te bevorderen. Met als uiteindelijk doel dat kinderen en hun gezinnen tijdig passende hulp krijgen.

Bron: igj.nl

Samenwerking tussen zorg en veiligheid is essentieel bij de opvang van jongeren met problemen. Maar hoe vind je elkaar en wie doet wat? Lees het dossier Veiligheid en Zorg.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan