Is er verband tussen geweld in drillraps en steekpartijen?
De 19-jarige Quinn Sanders uit Enschede werd vorig jaar zomer levensgevaarlijk gewond bij een steekpartij, waarbij de verdachte uit de drillrapscene afkomstig is. Dit lijkt te bevestigen dat drillrappers, die in drills geweld verheerlijken, de daad ook bij het woord te voegen. “Dat is te kort door de bocht”, stelt Jeroen van den Broek, criminoloog en onderzoeker aan de Erasmus Universiteit.
Onderzoek Cappen voor clout?
Hoewel geweld een grote rol speelt in drillrap, is er maar in weinig gevallen een heel directe link tussen drillmuziek en geweldsincidenten. Dat blijkt uit het onderzoek Cappen voor clout? dat Van den Broek samen met collega Robby Roks deed voor de gemeente Rotterdam. „We zien veel meer dat jongeren die drill maken zijn ingebed binnen de hele straatcultuur. Jongeren laten in hun raps zien hoe de interactie is binnen die straatcultuur. Maar het gaat te ver om een causaal verband te leggen tussen drillrap en het toegenomen straatgeweld in met name de grote steden in de Randstad.”
Niet zonder risico’s
Wel is volgens Van den Broek de manier waarop drillers zich in muziek en clips presenteren, niet zonder risico’s. “Gevaarlijke en gewelddadige poses in muziek en op sociale media kunnen namelijk wel resulteren in fysiek geweld. Met name als de authenticiteit van drillers publiekelijk in twijfel wordt getrokken.”
Er zijn wel geweldsincidenten waar drillrap een belangrijke rol heeft gespeeld. Van den Broek wijst op het doodsteken van de 19-jarige Rotterdammer Cennethson Janga. De rechtbank achtte bewezen dat 2 twintigers hem op een volle Scheveningse Pier doodstaken. Het duo werd in 2021 tot 11 jaar cel veroordeeld.
Hoogopgelopen ruzie
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) werd in dit geval een hoogopgelopen ruzie tussen 2 drillrapformaties uit Rotterdam en Amsterdam beslecht. De spanningen tussen #24 uit Rotterdam en het Amsterdamse 73 De Pijp liepen al maanden op, tot de 2 groepen elkaar op de Pier troffen.
„De escalatie van een conflict gaat via social media en bouwt zich daar maandenlang op onder de drillers en het online publiek. De escalaties die daadwerkelijk tot een fysiek incident hebben geleid, waren dan ook te volgen en zelfs aangekondigd via sociale media. Wij zien dat jongeren zich weinig zorgen maken om gepakt te worden, ze posten allerlei zaken zoals bedreigingen namelijk gewoon openbaar online”, zegt Van den Broek.
Bron: de Stentor – Onderzoeker ziet geen directe link tussen drillrap en geweld