Direct naar content
17 april 202312-minners, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

Jeugdtraining ‘Anders zien, kijken en doen’ opgenomen in SKJ en Registerplein

De jeugdtraining ‘Anders zien, kijken en doen’ is sinds kort door SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd) en Registerplein geregistreerd. “Daar zijn we heel blij mee”, zegt Nicole Langeveld, adviseur Veiligheid & Zorg, Jeugd en Multiproblematiek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Het is de eerste training van het CCV die deze erkenning krijgt.

SKJ is een onafhankelijk beroepsregister voor de registratie van jeugdprofessionals. Mensen die in de Jeugdwet werken of eronder vallen, moeten zich hierin registreren. Registerplein is een beroepsregister voor sociaal professionals. Met een registratie bij Registerplein laten zij aan cliënten, werkgevers en opdrachtgevers zien dat ze expert zijn in hun vak en dat ze blijven bijleren.

“Nemen deze professionals deel aan aan onze training, krijgen zij 9.00 punten en die tellen mee voor het aantal punten dat ze jaarlijks voor hun registratie moeten halen”, legt Langeveld uit.

Jeugdgroepen en 7-stappenmodel

De training is gericht op jeugdgroepen en is gebaseerd op 7-stappen model. De training wordt op locatie gegeven, vaak bij gemeenten, politie of jongerenwerk. “Het is bestemd voor het lokale netwerk waarin partijen samen moeten werken in de aanpak van jeugdoverlast en jeugdgroepen. De kracht van met elkaar praten over de problematiek werkt heel erg goed”, aldus Langeveld, die de trainingen verzorgt samen met collega Frannie Herder.

Focus veranderen

Tijdens de training leren deelnemers problemen met jeugd of jeugdgroepen anders te benaderen (zien) en zo gaan ze als vanzelf anders ernaar kijken. “En dan merk je dat je focus verandert. Dat maakt vervolgens dat je als vanzelfsprekend voor andere acties kiest” (doen), legt de trainer uit.

Effectief worden in je handelen

Nicole Olbertz, Operationeel Specialist bij de politie Eenheid Oost, heeft de training al gevolgd. “De training helpt ons echt om bepaalde problemen anders aan te vliegen. We staan nu eerder stil bij de vraag of er überhaupt een probleem is, voor wie en waarom.” De training maakt volgens haar mensen ervan bewust dat ze vaak een vast werkproces gebruiken, waarin ze ook nog denkfouten maken. “Dáár bewust van worden, maakt dat je weer effectief wordt in je handelen. Dat is heel waardevol”, aldus Olbertz.

Nicole Langeveld

Nieuwsgierig geworden wat het CCV voor jou als professional kan betekenen? Bel of mail me tijdens kantooruren.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan