Direct naar content
15 augustus 2023Cybercrime

Jongeren verleid door influencers om online te gokken

Jongeren laten zich door bekende influencers verleiden om ‘een gokje te wagen’ op berichtendienst Telegram. Daar aangekomen worden ze echter voor duizenden euro’s opgelicht. Dat blijkt uit onderzoek van het AD.

Dat ‘gokje wagen’ gebeurt volgens het AD in zogeheten matchfixgroepen: chatgroepen op de mobiele berichtendienst Telegram (een soort Whatsapp). Sommige groepen tellen bijna een half miljoen leden. De populariteit van deze Telegram-chatgroepen komt doordat eigenaars zeggen kennis te hebben van matchfixing. Mensen in de chatgroep betalen al snel een paar honderd euro om zo’n uitslag in handen te krijgen. Vervolgens zetten ze veel geld in op die wedstrijd bij online gokplatforms als Unibet of Betcity.

Rol influencers

Vooral jongeren zijn gevoelig voor deze snelle manier om aan geld te komen. Helemaal als dat wordt aanbevolen door een bekende influencer. Zoals de 25-jarige Jason (niet zijn echte naam) het in het krantenartikel verwoordt: “Wat is €500 inleggen als je er in een paar uurtjes €12.000 uithaalt?”

Jongeren zien influencers als voorbeeld en inspiratiebron. Anouk Tuijnman van het Trimbos-instituut: “Hun grote aantal volgers laat zien dat ze door velen als een voorbeeld worden gezien.” En uit Het grote jongerenonderzoek 2023 kwam naar voren dat eenderde van de jongeren weleens iets kocht, omdat een influencer het aanraadde. Maar de influencers worden gevraagd om tegen betaling promotie te maken voor de matchfixgroepen en doen dit klakkeloos. Zij hebben vaak geen idee dat het om oplichters gaat.

Strafbaar

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nog geen meldingen binnengekregen van deze vorm van oplichting. Maar dat is te verklaren. Want niet alleen de oplichter is in overtreding. Gedupeerden zijn dat ook: wie probeert beter te worden van matchfixing – ook als is het nep – is strafbaar.

Bron: AD

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan