Direct naar content
5 juli 202212-minners, Jeugdcriminaliteit

Jongerenambassadeur als rolmodel in Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn zet sinds februari jongerenambassadeurs in. Een jongerenambassadeur is een rolmodel. Iemand die niet bang is om op anderen af te stappen. Hij is de stem van de jongeren en een brug tussen professionals, jongeren en de wijk. CCV-adviseur Danisa Latuhihin, sprak met Ali Reggane die zich hard heeft gemaakt voor het jongerenambassadeurschap.

“Het doel is om de wijk weer leefbaar te maken”

Het idee van jongerenambassadeur kwam uit een expertmeeting. Ali vertelt: “Het doel is om de wijk weer leefbaar te maken. Vooral het Europa Park in Alphen West is een magneetveld voor jongeren uit Alphen en omliggende dorpen. Een klein groepje zorgde voor veel overlast. Omdat veel jongeren van buiten de wijk komen, had je minder grip op deze groep. Het enige dat je kon doen, was ze aanspreken op hun gedrag.

We zijn toen gaan brainstormen om een oplossing te vinden. Als je een luisterend oor biedt aan een jongere die daar gehoor aan geeft, moet je ook iemand van de jongeren zelf in het zonnetje zetten. HIj begrijpt de andere jongeren, spreekt de taal en weet meer dan dat wij weten. Toen kwam het idee van een jongerenambassadeur die we als rolmodel kunnen gebruiken.”

“Als je wat voor de jongeren doet, krijg je er ook wat voor terug”

Jongeren benaderen

Ali vertelt verder: “Ik heb gekeken naar verschillende groepen in het park en uit elke groep een jongerenambassadeur gevonden. We hebben skaters, voetballers, basketballers en een chillgroep. Ik heb ze over het idee van het jongerenambassadeurschap verteld. Bijvoorbeeld dat ze vaardigheden kunnen leren hoe ze makkelijk op jongeren afstappen. Voor mij was het fijn om te weten dat als je wat voor jongeren doet, je er ook wat voor terugkrijgt.

In Den Haag werken ze al langer met jongerenambassadeurs. We hebben contact met hen en proberen samen te werken. Het is een mooie mogelijkheid om best practices te delen. Ook bieden ze in Den Haag al trainingen aan, zoals assertiviteitstrainingen. Daar kan Alphen aan den Rijn gebruik van maken.”

Jongeren krijgen status

Het is soms lastig om jongeren mee te krijgen in activiteiten omdat ze vaak op de achtergrond willen blijven. Maar, zo legt Ali uit, dat is bij het jongerenambassadeurschap niet het geval. “Deze 4 jongerenambassadeurs willen ook op de voorgrond deelnemen aan bepaalde projecten. Dat is gaaf! Ze hebben natuurlijk ook veel aandacht in de media gekregen tijdens de kick-off in februari waarin ze werden toegesproken door de politie en de wethouder. Ze krijgen echt een bepaalde status. Zo krijgen de jongeren bijvoorbeeld een shirtje met ‘jongerenambassadeur’ op hun rug.”

De jongerenambassadeurs zijn niet zomaar gekozen. Ze moeten echt een rolmodel zijn. Zo geeft hij het voorbeeld van één van de jongerenambassadeurs die vroeger veel is gepest, maar nu een eigen bedrijf heeft. “Ik heb gezorgd voor uitbreiding van haar netwerk en tegenwoordig gaat ze veel langs scholen om gastlessen te geven over pesten”, legt Ali uit.

“Aan de slag met geluiden uit de wijk”

Inspelen op geluiden uit de wijk

In ons gesprek geeft Ali aan dat de jongeren al aan de slag gingen met geluiden van jongeren uit de wijk. De jongeren wilden graag een jongerencentrum en die was er in de wijk nog niet. Doordat de jongerenambassadeurs deze geluiden opvingen, is er een jongerencentrum geopend.

“De jongerenambassadeurs werken ook met de kinderburgemeester samen als er bijvoorbeeld een activiteit wordt georganiseerd. Daarnaast pikken zij op wat de jongeren voor activiteiten willen, bijvoorbeeld activiteiten rond de zomervakantie.”

“Zet jongeren in het zonnetje, geef ze een podium! “

Steentje bijdragen aan je gemeente

“In de aftrap van dit project zag je al een driehoek tussen de kinderburgemeester, de jongerenraad en de jongerenambassadeurs. Ik zie het in de toekomst voor me dat de kinderburgemeester, jongerenambassadeur wordt en de jongerenambassadeur in de jongerenraad terecht komt. Dat zou een mooie cirkel zijn”, vertelt Ali enthousiast. “Het zou mooi zijn als op een gegeven moment een jongerenambassadeur zelf met zijn vriendengroep bij ons komt en zij allemaal zeggen dat ze jongerenambassadeur willen worden.”

Aan het eind van het gesprek geeft Ali nog één tip mee voor gemeenten: “Zet jongeren in het zonnetje, geef ze een podium! Het is belangrijk dat zij worden gezien en gehoord.”

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan