Direct naar content
18 juni 2024Jeugdcriminaliteit, Veiligheid en zorg

Sociale Vraagstukken: Jongerenwerk als schakel tussen onderwijs, zorg en veiligheid

Er wordt steeds meer gekeken naar mogelijkheden tot samenwerking tussen jongeren, onderwijs, zorg en veiligheid. Het is een veelbelovend idee, maar de uitvoering blijkt lastig. Dit merken Jolanda Sonneveld en Thomas van Oosterom op van Sociaal Werk Nederland.

Jongen en vrouw

 

Scholen zien steeds meer de veranderingen van de jeugd deze tijd en de consequenties die daarbij komen kijken. Leerlingen vallen uit vanwege het langdurig ervaren van stress of door een onveilig gevoel door incidenten, zoals steekpartijen of vechtpartijen. Dit zijn vaak consequenties van jongeren met mentale problemen, een groeiende groep die opgroeit in armoede en jongeren die de verleidingen van de criminaliteit moeilijk kunnen weerstaan.

Veiliger op scholen

Om een veiliger schoolklimaat te creëren wordt er gekeken naar een integraal domeinoverstijgende aanpak. De bedoeling is dat zorg, welzijn, onderwijs en veilig samen een gezamenlijk doel delen. Door het aanstellen van jongerenwerkers kan een brug worden geslagen tussen de domeinen, ouders en jongeren.

Jongerenwerkers helpen de jongeren bij hun ontwikkeling en hun rol in de maatschappij. Zij zijn er vooral voor de jongeren uit kwetsbare situaties. Zij kunnen criminele activiteiten of vechtpartijen signaleren, maar ook vragen van de jongeren beantwoorden. Ze ondersteunen individueel of groepsgericht. Daarnaast ondersteunen ze schoolpersoneel hoe ze situaties het best kunnen benaderen en hoe ze kunnen omgaan met bijvoorbeeld het fenomeen straatcultuur.

De school in Culemborg

Op twee vo-scholen zijn jongerenwerkers ingezet, en met succes. Ze worden graag zien door zowel de leerlingen als schoolpersoneel. Van vragen beantwoorden tot sporten met de leerlingen tijdens tussenuren. ‘Door op school te werken, bereiken we meer jongeren. We zien ze op school, op straat, online en soms ook thuis’, zegt jongerenwerker Geahir Strick. ‘Jongerenwerkers weten precies wat er speelt in de leefwereld van jongeren en kennen de wijk goed’, aldus Maartje van der Lek, de teamleider van Lek en Linge.

Na twee maanden merkte het schoolpersoneel al dat de veiligheid in de school verbeterde. De politie merkt dat jongerenwerkers de druk weg nemen waardoor er op andere zaken gefocust kan worden. Ondanks de positieve uitkomsten is het onduidelijk of de jongerenwerkers blijven.

Een kleine gemeente als Culemborg komt niet in aanmerking voor een landelijke subsidieregeling. Het is voor hun nu de vraag of ze de stap durven te nemen om te investeren in jongerenwerken, om later de groeiende kosten voor jeugdzorg en veiligheid te kunnen besparen.

Bron: Sociale Vraagstukken – Jongerenwerk als schakel tussen onderwijs, zorg en veiligheid

 

Bekijk ook eens deze berichten

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan