Direct naar content
19 mei 2022School en veiligheid, Veiligheid en zorg

‘Jongerenwerk voorkomt problemen bij jongeren’

Tekort aan leerkrachten op scholen en wachttijden in de zorg. Onderwijs, zorg en huisvesting voor jongeren zitten in een crisis. Jongerenwerk kan een belangrijke partner zijn in de aanpak van deze problemen. Dit stelde lector Youth Spot Stijn Sieckelinck van de Hogeschool van Amsterdam in zijn lectorale rede. “Het draagt bij aan preventie, zonder dat het voortdurend bezig is met wat voorkomen dient te worden.”

Kwetsbare jongeren

Stijn Sieckelinck stelt dat veel gemeenten tijdens de coronapandemie tot het besef kwamen hoe belangrijk het jongerenwerk is. Deze professionals op het gebied van sociaal werk dragen volgens hem eraan bij dat dat kwetsbare jongeren zich persoonlijk kunnen ontwikkelen en hun deelname aan de maatschappij kunnen vergroten.

“Jongerenwerkers kunnen een belangrijke spil vormen in de sociale netwerken rond jongeren.” De lector Youth Spot onderzocht hoe deze samenwerkingen verder te versterken zijn. “Na 2,5 jaar afstand houden, moeten we de komende jaren jongeren weer in de armen sluiten”, vindt Sieckelinck.

Aandacht voor persoon achter het gedrag

De taak van een jongerenwerker is het ondersteunen van jongeren in de breedste zin. Dit draagt volgens de lector bij aan het voorkomen van problemen, omdat er aandacht is voor de persoon achter het gedrag. Dat kan volgens Sieckelinck zorgen voor betere prestaties op school. “Het kan bijdragen aan veiligheid door te focussen op meer dan enkel risico’s.”

Bron: HVA – Jongerenwerk helpt onderwijs, zorg en veiligheid te versterken

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan