Direct naar content
22 juni 2022Kindermishandeling

Kun je met digitale technologieën kindermishandeling aanpakken?

Kunnen digitale technologieën helpen verhoogde risico’s op mishandeling te vinden? Eef Dooren-Sulsters, docent filosofie, ethiek en onderzoek aan de Fontys Hogeschool schrijft hierover op socialevraagstukken.nl.

Kritisch toezien

Volgens Dooren-Sulsters kunnen deze technologieën een bijdrage leveren. Ook binnen het sociale domein worden meer data gegenereerd dan mensen kunnen analyseren en kunnen digitale technologieën dus uitkomst bieden. Maar kritisch toezien op mogelijke toepassingen is volgens haar echter geboden. Want vooroordelen en het mogelijk stigmatiseren van kwetsbare groepen liggen op de loer.

Borging van transparantie en eerlijkheid van gebruikte modellen kunnen uitkomst bieden, evenals begrip van de werking en de onderliggende keuzes voor modellen. Hierin zijn echter nog de nodige stappen te zetten.

Dialoog technologische en sociale domein

Een eerste stap zou volgens Dooren-Sulster kunnen zijn om de dialoog tussen het technologische en sociale domein op gang te brengen. Zo kunnen experts binnen het sociale domein de werking van de modellen leren begrijpen en technologische experts zicht krijgen op wat uitkomsten van modellen voor hulpverleners, kinderen en gezinnen betekenen.

Bron: socialevraagstukken.nl

Met de virtual reality simulatie ‘Vergeet mij niet’ verplaats je je in een 7-jarige en hoor en zie je hoe je ouders (ernstige) ruzie maken. Deze simulatie laat je beleven hoe het is om als kind getuige te zijn van huiselijk geweld.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan