Direct naar content
30 juni 2023Jeugdcriminaliteit

Lik-op-stuk maakt soms ook stuk

Uit de harde aanpak van de Van Wougroep uit de Amsterdamse Diamantbuurt moeten we lering trekken, schrijft Timo Peeters van de Universiteit Leiden in Secondant. Sommige jongeren werden onterecht tot de harde kern gerekend en afgeschreven. De overheid moet jongeren het gevoel geven dat ze er is om hen te helpen.

Diamantbuurt

De voorspelbare reflex van het gezag om de criminaliteit hard aan te pakken, kan ertoe leiden dat jongeren onnodig beschadigd raken, schrijft Timo Peeters in Secondant. Dat kan de geloof­waardigheid van de overheid aantasten. Dit was het geval bij de integrale aanpak van een beruchte criminele jeugdgroep uit de Diamantbuurt in Amsterdam-Zuid. Die stond bekend als de ‘Van Wougroep’ (naar de Van Woustraat, die dwars door de Diamantbuurt loopt). De groep zou zich in wisselende samenstellingen bezig hebben gehouden met o.a. drugshandel en overvallen.

Onderzoek

Timo Peeters (die tegenwoordig voor de Rijksuniversiteit Leiden werkt) onderzocht samen met andere onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut deze ‘Van Wou-aanpak’. Die liep van 2009 tot 2013. Zij probeerden lessen te trekken voor huidige en toekomstige aanpakken van criminele jeugdgroepen.

De Van Wou-aanpak

‘Afgeschreven’ en ‘uitbehandeld’: zo spraken politieagenten over de 14 jongeren die tezamen de ‘criminele harde kern’ van de Van Wougroep zouden vormen. Dat laat weinig aan de verbeelding over. En datzelfde geldt voor de aanpak die deze jongeren ten deel viel: deze was enkel gericht op het zo lang mogelijk achter de tralies proberen te krijgen. Wie nog niet vastzat, werd onderworpen aan wat ‘very irritating policing’ wordt genoemd: preventief fouilleren e.d.

Justitiële documentatie

Op de manier waarop de harde aanpak vorm werd gegeven, valt echter het een en ander aan te merken. Zo kwam bij het bestuderen van justitiële documentatie over de Van Wougroep een opmerkelijk feit naar boven: 9 van de 14 jongeren van de zo bestempelde criminele harde kern, bleken bij de start van de aanpak nog nooit voor een misdrijf veroordeeld te zijn.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan