Direct naar content
4 juli 2022Jeugdgroepen

Lunteren heeft een bijzondere buurtkeet

In Lunteren staat een bijzondere buurtkeet. Er komen namelijk inwoners van Lunteren van alle leeftijden. Volgens Luuk Miedema, zzp’er en als preventiemedewerker alcohol en drugs actief in Ede, Rhenen en Nijkerk, is het de enige zuipkeet in het buitengebied van Ede die bij de gemeente bekend is waar dat zo is.

De meeste ouderen komen aan het begin van de avond langs; jongeren volgen pas om een uur of 9. Buurmeisje Davida stopt speciaal op vrijdag eerder met haar werk als kapster om naar de keet te kunnen gaan. “Het is mijn vrijdagroutine.”

Jong en oud komen voor hetzelfde. ‘Kletsen en muziek draaien’ vatten ze het samen. Met z’n allen meezingen met Hazes of hakken op hardstyle. Achter de bar hangt een tv-scherm waarop video’s worden afgespeeld.

Bezoekers leggen geld in

De keet staat op het land van Jan en zijn vrouw Heidi. Het is een grote stacaravan. “Die hebben we met een vrachtwagen uit Ede gehaald”, vertelt vader Jan. Hij regelde het voor zijn zoon Jan die dat graag wilde. Jan junior pimpte het gevaarte. Elke vrijdagavond is de keet open. Samen met vriend Omar regelen ze dat de bezoekers geld inleggen en dat er zo voldoende voorraad is.

De huisregels van de keet zijn simpel. “Géén drugs, dat willen we niet hebben. Dat is slecht voor het imago van de keet”, zegt Jan. “En geen ruzies of vechten. Heb je ruzie, dan praat je het uit of je gaat allebei weg.” Vader Jan is tevreden over hoe zijn zoon het doet: “Hij heeft overwicht.” Wat vader en zoon ook niet willen hebben, is dat bezoekers met drank op in de auto stappen.

Vinger aan de pols

De gemeente houdt via Luuk Miedema en jongerenwerker Anne Jan Odinga een vinger aan de pols en stuurt waar nodig bij. “Tussen de regels en de werkelijkheid hebben we een stuk rubber gemaakt. Zodat het niet botst en je over en weer wat je aan mekaar hebt”, omschrijft Miedema zijn rol.

Beide zijn meer dan welkom bij deze keet. Door de manier waarop ze hun werk invullen, maar ook doordat de gemeente zelf zo op een afstand blijft, zegt vader Jan eerlijk. “Daar heb ik nu eenmaal niet veel mee op.”

Bron: De Gelderlander – Jongeren nemen de week door in de buurtkeet: ‘Het is niet alleen zuipen, maar ook sociale binding’

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan