Direct naar content
24 januari 2024School en veiligheid

Meer aandacht nodig voor seksueel wangedrag in het hoger onderwijs

Verbeter meld- en hulpprocedures voor het signaleren en voorkomen van seksueel wangedrag in het hoger onderwijs. Dat is het advies van de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer.

Er kwamen driehonderd meldingen van studenten binnen bij universiteiten in 2022. Mariëtte Hamer geeft aan dat seksueel ongewenst gedrag vaker voorkomt dan wat er gemeld wordt. Omdat er vaak een onduidelijke meldprocedure is bij hbo’s en universiteiten, is de meldingsbereidheid lager bij studenten. Hamer geeft daarom in haar advies aan dat de onderwijsinstellingen alerter moeten zijn op signalen om seksueel wangedrag te voorkomen.

Bespreekbaar maken

Hamer pleit ervoor om het vak seksuele vorming op te nemen in het onderwijs. Op die manier kan er aandacht worden gegeven aan seksuele relaties en gewenst gedrag. Dit maakt het onderwerp makkelijker bespreekbaar. Want een andere reden waarom slachtoffers geen melding doen, is de angst voor victim-blaming. Door bepaalde opmerkingen kunnen slachtoffers het gevoel krijgen dat het hun eigen schuld is geweest. Een gevolg hiervan is dat ze besluiten om toch geen melding te maken.

Vivian den Blanken van het Nederlandse Jeugdinstituut adviseert onderwijsprofessionals om niet gelijk naar een oplossing te zoeken als een student een melding komt maken. Het is belangrijk om te luisteren en de student het gevoel te geven dat ze gezien en gehoord worden. Hamer stelt in haar advies voor om één team van medewerkers te maken die gespecialiseerd zijn in sociale veiligheid en welzijn. Dit team kan incidenten en onveilige situaties vroeg oppakken en eerder oplossen.

Bron: Nederlands Jeugdinstituut

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan