Direct naar content
14 december 2022Cybercrime

Meer fraude en cybercrime door jongeren

Jongeren zijn steeds vaker betrokken bij fraude en cybercrime. Vorig jaar was in 47% van de cybercrime-zaken iemand van 21 jaar of jonger betrokken. In 2018 was dat 33%. Dat blijkt uit cijfers van het OM die de NOS heeft gepubliceerd.

Ook in absolute zin neemt het aantal cybercrime-zaken met jonge verdachten toe: van 278 in 2018 tot 1329 vorig jaar. Het gaat om alle soorten cybercrime: van het plegen van DDOS-aanvallen tot fraude.

Georganiseerde criminaliteit

Het OM maakt zich zorgen, ook omdat de jongeren de ernst van hun daden niet altijd lijken door te hebben. Ook neemt de ernst toe. “Cybercrime heeft zich vermengd met de georganiseerde misdaad, die heeft ontdekt dat er flink te verdienen valt.”

Volgens Theo van der Plas, die bij de politie gaat over cybercrime, kan de politie het niet alleen af en moeten ook gemeenten, scholen en ouders zich bewust worden van het probleem. Wat de politie ook zorgen baart, is dat mensen kunnen afglijden van cybercrime naar andere vormen van criminaliteit. “Crimineel geld maakt crimineel geld”, aldus Van der Plas. “Jongeren verdienen kapitaal en gebruiken dat vervolgens weer om drugs mee te kopen en te verhandelen.”

Weerbaarheid Cybercrime

Vanuit de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime werken gemeenten aan het weerbaar maken van kwetsbare groepen, vertel CCV-adviseur Sten Meijer in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1. Dat zijn niet alleen jongeren maar ook bijvoorbeeld ondernemers en senioren. Gemeenten zijn nog wel terughoudend om dit op te pakken, daar is nog winst te behalen.

Bron: nos.nl, artikel nporadio1.nl en radioreportage nporadio1.nl

Kijk op de  website van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) voor meer informatie over: FraudeCybercrimeJongeren en georganiseerde criminaliteit en Georganiseerde criminaliteit en ondermijning

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan