Direct naar content
1 mei 2023Jeugdcriminaliteit

‘Opgroeien in een eenoudergezin verhoogt de kans op crimineel gedrag’

Voor haar promotieonderzoek naar de relatie tussen alleenstaand ouderschap en kinderen die het criminele pad kiezen, kon Janique Kroese putten uit 30 jaar CBS-data. Over dat onderzoek vertelt ze in een audio-interview in Secondant. “Na echtscheiding verhoogt de kans op crimineel gedrag van kinderen, maar door overlijden van een ouder, zien we juist een dip.”

Opgroeien in eenoudergezinnen

Janique Kroese is universitair docent Criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Zij heeft voor haar proefschrift 4 jaar onderzoek gedaan naar eenoudergezinnen en wat voor effect dat heeft op het criminele gedrag van de kinderen.

Onderzoek

Voor haar onderzoek heeft Kroese eerst in de literatuur gekeken over wat er bekend is over het verband tussen eenoudergezinnen en crimineel gedrag van kinderen. Uit de literatuur bleek dat er inderdaad een relatie is: kinderen uit eenoudergezinnen vertonen meer crimineel gedrag.

Veel niet bekend

Maar het bleek ook dat er nog heel veel vragen zijn. “Eigenlijk kwam er naar voren, ja er is een relatie, maar we wisten totaal nog niet hoe het precies werkte.” Hoe zit het bijvoorbeeld als je bij je vader of moeder opgroeit, zit daar verschil tussen? Op welke leeftijd gebeurt het, wat is de rol van het overlijden van een ouder of van een echtscheiding?

CBS-data

In de CBS-gegevens keek Janique Kroese naar de vraag hoe zit het nou precies met eenoudergezinnen en crimineel gedrag. Uit de CBS-data kwam inderdaad duidelijk naar voren dat het meemaken van een eenoudergezin een verhoogde kans geeft op crimineel gedrag. Er was een verschil tussen vaders en moeders in eenoudergezinnen. Er bleek een verhoogde kans op crimineel gedrag bij zowel moeder als vaders maar meer bij moeders. Kroese maakt wel een kanttekening in haar onderzoek. “We zien ook heel duidelijk dat het bij veel eenoudergezinnen gewoon heel goed gaat.”

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan