Direct naar content
17 februari 2023Cybercrime

Ouders aansprakelijk voor schade cybercrime jongeren

Ouders van kinderen tot en met 15 jaar kunnen aansprakelijk worden gehouden voor schade die hun kinderen door cybercrime veroorzaken, zegt minister Yeşilgöz-Zegerius (JenV). Ouders van kinderen vanaf 16 jaar zijn niet aansprakelijk voor de schade die is veroorzaakt door hun kind.

Minister Yeşilgöz reageerde op op vragen van de Tweede Kamerleden Rajkowski en Verkuijlen (beiden VVD) over berichtgeving dat jongeren vaker betrokken zijn cybercrime.

“Voor zover bekend blijkt niet uit het huidige inzicht dat jongeren steeds vaker betrokken zijn bij online fraude en cybercrime in 2022”, stelt de minister. Uit de politieregistraties blijkt dat in de periode 2018 tot en met 22 november 2022 in totaal 464 minderjarige verdachten van cybercrime zijn geregistreerd.

Aanpak cybercrime

Ook laat de minsiter weten dat ouders worden meegenomen bij de aanpak om cybercrime bij jongeren terug te dringen: “In verschillende interventies wordt aandacht besteed aan de rol die ouders kunnen spelen in het voorkomen van criminaliteit van hun kinderen. Zo is er binnen Mijn Cyberrijbewijs een begeleidende ouderbrief en praatplaat ontwikkeld. Deze ouderbrief en praatplaat helpen ouders een gesprek met hun kinderen over hun online gedrag te voeren.”

Mijn Cyberrijbewijs is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het is een gratis lesprogramma voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs om kinderen bewustmaken van de risico’s van het internet.

Bron: security.nl

Kijk voor meer campagnes en lespakketten om jongeren bewust te maken van de risico’s van het internet op onze website.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan