Direct naar content
8 april 2022Alcohol en drugs, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen

Parallelle samenleving in Amsterdamse achterstandswijken

Doordat Amsterdam een belangrijk knooppunt is in de internationale handel in cocaïne, ontstaan ‘parallelle samenlevingen’ in achterstandswijken. Ze vormen een bedreiging voor de veiligheid.

Er zijn vooral zorgen om jonge wijkbewoners die hun geld verdienen in het drugscircuit. En hoewel het aantal geregistreerde misdrijven vorig jaar met 9% daalde, zo geven de veiligheidscijfers aan, blijft de georganiseerde drugscriminaliteit en de aantrekkingskracht daarvan op jongeren een groot probleem.

Drugsgeld trekt jongeren

“Door de drugshandel, vooral cocaïne, zijn er enorme hoeveelheden geld beschikbaar. De jongeren hebben daardoor het gevoel dat ze volkomen onaantastbaar zijn.” Dat zegt oud-zorgbestuurder Erik Heijdelberg, die veel met de doelgroep te maken heeft gehad. Hij ziet de opkomst van een uiterst gewelddadige criminele straatcultuur die nauw verweven is met de sterk toegenomen drugshandel.

Volgens Heijdelberg overzien deze criminele jongeren niet wat ze doen. “Ze schieten iemand dood en rijden een week lang in de vluchtauto met in de navigatie het adres van het slachtoffer.” De meesten komen volgens de oud-zorgbestuurder uit een sociaal zwak gezin. “Daar hebben we er in Amsterdam veel van. Bijvoorbeeld omdat de vaders afwezig zijn en de moeders tot het uiterste moeten gaan om het hoofd boven water te houden. Je kunt deze jongeren voor geld alles laten doen.”

Drugsmisdaad

Cultureel antropoloog Teun Voeten had in zijn woonplaats Antwerpen jarenlang met dezelfde problemen te maken. Hij denkt dat Amsterdam zijn problemen met drugsmisdaad in achterstandswijken niet meer kan oplossen, hooguit beheersbaar kan houden.

“Natuurlijk moet je hard ingrijpen.” Als je voor elkaar krijgt dat de situatie niet nóg groter wordt, dan ben je volgens Voeten al een heel eind. “In Antwerpen worden straatdealertjes heel snel opgepakt. Daar heb je een betere sfeer op straat, en niet de agressieve straffeloosheid die je in Amsterdam ziet. Jongens van 16, 17 jaar die duizenden euro’s verdienen zijn een groot probleem. En vergeet niet: kleine vissen worden groot.”

Bron: Telegraaf – Zorgen over jeugd in keiharde Amsterdamse drugscriminaliteit: ’Je kunt deze jongeren voor geld alles laten doen’

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan