Direct naar content
31 mei 2022Jeugdcriminaliteit

Pilot Reprimande biedt belangrijke meerwaarde voor minderjarige overtreders

Het creëren van ruimte buiten het strafproces om – zonder onnodige insluiting op het politiebureau – is volgens betrokken partijen een belangrijke meerwaarde van de pilot Reprimande. Dit blijkt uit een evaluatie van de proef die de Erasmus School of Law in opdracht van het WODC heeft verricht.

Sinds de start van de landelijke pilot Reprimande op 1 oktober 2020 werden 3.964 reprimandes gegeven aan minderjarige first offenders van een licht feit. Het overgrote deel van de reprimandes had betrekking op winkeldiefstal. Hoe jonger de verdachte, hoe vaker een zaak werd afgehandeld met een berisping.

Over de pilot

De pilot Reprimande is gestart op initiatief van de politie, het Openbaar Ministerie en Halt, met betrokkenheid van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In de pilot werd een nieuwe werkwijze gehanteerd voor op heterdaad aangehouden minderjarige first offenders van een licht feit. Zij worden volgens deze werkwijze niet overgebracht naar het politiebureau om daar te worden voorgeleid aan de hulpofficier van justitie (hOvJ), maar dat gebeurt ter plaatse en telefonisch. Als de hOvJ vindt dat de minderjarige in aanmerking komt voor een reprimande, wordt deze in vrijheid gesteld en vindt kort daarna een reprimandegesprek plaats waarbij ook de ouders worden betrokken.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan