Direct naar content
28 september 2022Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

Pleidooi voor een doordachte aanpak jeugdcriminaliteit

Emeritus hoogleraar Ido Weijers pleit op socialevraagstukken.nl voor een doordachte aanpak van jeugdcriminaliteit.

Berichten in de media wekken de indruk dat jeugdcriminaliteit sterk toeneemt. Maar volgens Weijers blijkt uit cijfers dat criminaliteit sinds 2007 over de hele linie van jong tot oud sterk afneemt.

Jonge daders

Ook zijn er ernstige zorgen over jonge daders. Die zorgen gaan vooral over ‘verjonging’ en ‘verharding’ van daders. Voor de gedachte dat daders jonger worden, is volgens Weijers geen bewijs te vinden. Het eerste politiecontact ligt nog steeds gemiddeld rond de 15 jaar. Gemiddeld zijn de huidige minderjarige first offenders zelfs net iets ouder dan in de voorgaande 10 jaar.

Zorgelijke trends

Weijers vindt het wel zorgelijk dat het aantal aangehouden verdachten van high impact crimes (HIC) tussen de 11 en 16 jaar omhoog is gegaan. En de kleine groep jonge daders, die zich onder meer schuldig maakt aan HIC-delicten is, geheel tegen de dominante positieve trend in de afgelopen jaren, niet in omvang afgenomen, maar constant gebleven. De recidive onder deze jeugdigen is de afgelopen jaren zelfs licht gestegen

Ook de groep zeer actieve jongvolwassen (18 tot en met 24) is de laatste jaren gegroeid. Het is met name deze groep waar de zorgen over bestaan bij politie en gemeentebestuurders: jongvolwassenen en minderjarigen, die maar doorgaan. Ze plegen overwegend vermogensdelicten, maar sommigen schuwen allerminst bruut geweld.

Vruchtbare aanpak

Voor een vruchtbare aanpak is het volgens Weijers cruciaal om onderscheid te maken naar de ontwikkelingsfase van de  jongere. Uit onderzoek blijkt dat bij elk van deze fasen een eigen aanpak nodig is, afgestemd op de motivatie van de jongere.

Bron: socialevraagstukken.nl

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan