Direct naar content
2 maart 2022Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, Wapens en jongeren

Podcastserie over steekincidenten onder jongeren

Jongerenwerkers Mark en Gijs van de Stichting MeerWaarde in Haarlemmermeer hebben een 3-delige podcast geproduceerd voor jongeren, ouders, docenten en iedereen die meer wil weten over steekincidenten onder jongeren. “In de gemeente Haarlemmermeer is het helaas ook geen uitzondering, steekincidenten onder de jeugd, soms met fatale afloop”, vertelt Gijs op LinkedIn.

Een steekincident heeft volgens Gijs grote impact op een buurt. “De een is boos, de ander bang en iedereen vraagt zich af waarom in mijn wijk?”, aldus Gijs. Als zoiets in zijn wijk gebeurt, geeft Gijs altijd wat extra’s. “Door nog meer aanwezig te zijn in de wijk, gesprekken te voeren met bewoners, maar ook bied je ondersteuning aan buurtbewoners of betrokkenen.”

You Choose

Naar aanleiding van een aantal incidenten is de gemeente Haarlemmermeer de campagne You Choose gestart. Deze moet jongeren inspireren en motiveren andere keuzes te maken, zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen van je talenten.

Naast een virtual reality-video waarmee de jongerenwerkers de straat op gaan en naar scholen, hebben ze ook de podcast On the spot. Hiervoor maakten ze een 3-delige podcast over steekincidenten onder jongeren. De eerste aflevering staat nu online.

Leefwereld jongeren

In dit eerste deel nemen Mark en Gijs een kijkje in de leefwereld van jongeren. Ook spreken ze met een ooggetuige die een posttraumatische stressstoornis heeft opgelopen na een steekincident. Aan het woord komen verder een kinderrechter over het strafrecht, hoor je een jeugdagent, en vertelt een jongere over zijn ervaringen in de jeugddetentie. Het duo sprak ook met mevrouw Manting, die haar man verloor na een beroving met een mes.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) maakten een toolbox met informatie, instrumenten en best practices om partners te ondersteunen om wapenbezit onder jongeren tegen te gaan. De toolbox Wapens en Jongeren komt voort uit het actieplan Wapens en Jongeren en is samen met de bij dit actieplan betrokken partners ontwikkeld.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan