Direct naar content
26 juli 2022Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen

Politie richt speciaal team op tegen jeugdbendes

Een speciaal politieteam gaat in de regio Den Haag geweld tussen jeugdbendes aanpakken. De 25 agenten in het team gaan hiervoor samenwerken met hulpverleners en scholen. Michiel Zwinkels is hoofdofficier van justitie in de regio Den Haag en vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij ziet in de regio verschillende jeugdgroepen die met elkaar in de clinch liggen. “Sommigen geven overlast maar er zitten er ook een paar tussen die met elkaar de rivaliteit opzoeken en echt het geweld met elkaar aangaan”, vertelt Zwinkels.

Drillraps

De boel wordt opgehitst via drillraps. “Drillrap wordt gebruikt om elkaar belachelijk te maken en territorium af te bakenen. Ze gaan de confrontatie met elkaar aan op straat.” De hoofdofficier van justitie constateert dat dit leidt tot steekpartijen en schietpartijen waarbij jongeren omkomen. “Elke actie krijgt weer een reactie en dat baart ons zorgen. De dader van vandaag is het slachtoffer van morgen.”

Jeugdzorg, scholen en ouders

Niet alleen het strafrecht wordt ingezet om het probleem tegen te gaan. ” We leggen in deze aanpak nadrukkelijk de verbinding met jeugdzorg, scholen en ouders. Er zijn jongeren die uit de bende willen stappen maar niet durven of niet weten hoe. Daarom willen de met andere partijen samenwerken om de juiste interventies te doen”, aldus Zwinkels.

Bron: NPO Radio 1 – Politie richt speciaal team op om geweld tussen jeugdbendes aan te pakken

In ons dossier School en Veiligheid gaat het ook over drill music en de rol van geweld. Onder meer deze quote van dr. Kees van Overveld, ontwikkelingspsycholoog en gedragsdeskundige “Het zou te simpel zijn om te denken dat drill music alle ellende veroorzaakt.”

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan