Direct naar content
4 december 2023Jeugdcriminaliteit

Preventiegat dichten met ander type jongerenwerker

Eerder pleitte Jan Dirk de Jong, lector aanpak jeugdcriminaliteit bij de Hogeschool Leiden, voor specialistisch jongerenwerk. Begin deze maand verschijnt zijn boek ‘Specialistisch jeugdwerk voor de 2%’ dat hij samen met Nienke de Wit schreef. Daarin geven zij antwoord op de vraag wat dit inhoudt.

Therapeut met jongen op bank.

Specialistisch jeugdwerk

2% verwijst naar jongeren in het beginstadium van hun delinquente ontwikkeling. Deze jongeren zijn meestal tussen de 10 en 17 jaar oud, hebben veel problemen en veroorzaken ernstige overlast. Helaas vallen ze vaak in een preventiegat tussen het reguliere jongerenwerk en de gespecialiseerde jeugdzorg. Werken met deze 2% doelgroep vraagt volgens de auteurs dan ook om een ander type jeugdwerker. Deze moet onder meer altijd bereikbaar zijn, gezag hebben, sensitief en present zijn in de bejegening en perspectief kunnen bieden.

Preventiegat dichten

De onderzoekers verzamelden met een quickscan in 26 gemeenten gegevens. Met deze data hebben ze dit type specialistische jeugdwerk meer proberen te duiden. Dit deden ze vooral door onderzoek te doen naar ‘opgepluste’ jongerenwerkprojecten en ‘intensieve’ coachingstrajecten die op uiteenlopende manieren proberen het preventiegat te dichten waar de 2% nu in valt. Ook leggen de auteurs uit wat al bekend is over werkzame bestanddelen en delen ze hun eerste inzichten over ‘wat werkt’, ‘wie werkt’ en de randvoorwaarden.

Grootschalig onderzoek

Op basis van de resultaten uit het onderzoek start in een aantal gemeenten een onderzoeksproject over het werken met de 2%. Tegelijkertijd zoeken de onderzoekers naar meerjarige financiering om een uitgebreider onderzoek naar specialistisch jeugdwerk te doen dat vanaf 2024 in meerdere gemeenten wordt uitgevoerd .

Zie ook: Bericht op LinkedIn van Jan Dirk de Jong (met pdf-link naar het boek)

Meer informatie en achtergronden over jongeren en georganiseerde criminaliteit lees je in het dossier jeugdcriminaliteit. Met onder meer de uitkomsten uit het onderzoek van Bureau Beke naar de ingroeimechanismes en rekruteringsprocessen van jongeren in de criminaliteit.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan