Direct naar content
14 maart 202312-minners, Alcohol en drugs, Jeugdcriminaliteit, School en veiligheid

Problemen met drugscriminaliteit op Rotterdamse scholen

In Rotterdam-Zuid vallen steeds meer jongeren voor het grote geld van drugscriminaliteit. Volgens het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) neemt het aantal slachtoffers van criminele uitbuiting toe in Rotterdam. Vooral zogeheten ‘uithalers’ vormen een groot probleem.

Samen met de gemeente en andere organisaties ontwikkelden 2 Rotterdamse agenten daarom een virtuele simulatie voor middelbare scholieren, om hen te weerhouden van een leven als drugsuithaler. In dit VR-brillenproject ‘Coco’ (Cocaïne Collectors) krijgen de scholieren dilemma’s voorgelegd en worden ze geconfronteerd met de consequenties van hun keuzes.

Volgens George Leuver, directeur van de Rotterdamse Agnesschool gaat het al mis op schoolpleinen in het basisonderwijs. De leerlingen worden verleid met snus. Deze zorgen worden breed gedeeld. Want hoewel de jeugdcriminaliteit in Rotterdam afneemt, worden jongeren die wél over de schreef gaan steeds gewelddadiger. Burgemeester Aboutaleb: “Er is sprake van een zorgwekkende trend: grof geweld door steeds jongere minderjarigen.”

Structurele aanpak ontbreekt

Onderwijs, politie, gemeente en diverse instanties proberen al jaren met allerlei initiatieven jeugdcriminaliteit te voorkomen. Maar een structurele aanpak en een duidelijk jeugdbeleid is er niet, stelt directeur Sacha van de Graaf van het Rotterdams vakcollege De Hef. De straatcultuur wordt op De Hef zoveel mogelijk buiten de school gehouden. “We hebben kleine klassen en een uitgebreid zorgteam. Dat zorgt voor rust in de tent en een veilige omgeving voor leerlingen”, aldus Van de Graaf. Dit wordt betaald uit tijdelijke subsidies.

€10 miljoen extra

De komende 10 jaar krijgt Rotterdam €10 miljoen om crimineel gedrag van jongeren te voorkomen. Er is nog geen uitgewerkt plan maar er worden tientallen extra hulpverleners aangesteld en er komen speciale projecten op scholen en in de wijken op Zuid en in Delfshaven. Zo wil de gemeente vooral zwakke gezinnen helpen bij de opvoeding, (mentale) gezondheid en financiële problemen.

Bron: rijnmond.nl en dagblad010.nl

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan