Direct naar content
6 september 2024Alcohol en drugs, Veiligheid en zorg

Risicogedrag in films moeilijk te interpreteren voor tieners

Tieners vinden het soms moeilijk te doorzien of risicogedrag zoals roken, drinken of drugsgebruik in een film of serie realistisch is of niet. Ze herkennen de stereotypes, maar kunnen dit niet altijd kritisch interpreteren. Dat blijkt uit onderzoek van Anne Sadza van de Radboud Universiteit.

Jonge vrouw ligt op bank terwijl ze popcorn eet en heeft afstandsbediening in haar hand.

Communicatiewetenschapper Sadza interviewde voor haar onderzoek tieners tussen de 14-17 jaar over films en series die ze keken en hoe ze het gedrag van hoofdpersonen beoordeelden. “Wat we zagen, is dat deze tieners over het algemeen risicogedrag herkennen en ook vaak kunnen zien wat de rol van risicogedrag in het verhaal is. Ze weten bijvoorbeeld heel goed dat iemand rookt om diegene stoer over te laten komen. Stereotypes worden goed doorzien. Maar dat wil niet zeggen dat ze daar vervolgens heel kritisch op reflecteren”, vertelt Sadza.  

Kennis en ervaring

De kritische reflectie van de jongeren is voor een deel afhankelijk van hoeveel kennis ze hebben van risicogedrag. Zien ze het bijvoorbeeld in hun eigen omgeving terug? Als dat niet zo is, dan vallen ze snel terug op andere media-uitingen die ze hebben gezien. Dat geldt bijvoorbeeld voor drugsgebruik: als ze geen ervaring hebben met (iemands) drugsgebruik, vervallen ze in stereotypen. Sadza: “Ze zien dan iemand die aan de drugs is en alles is kwijtgeraakt en dan zeggen ze dat dit heel realistisch is, omdat dit het beeld is dat ze vaker zien in media.”

Praten

Met dit inzicht kunnen we volgens Sadze leren hoe we tieners kunnen aanzetten tot kritische reflectie op wat ze zien. “Bij jongere kinderen is het mediagebruik nog goed te reguleren, maar bij tieners is dat lastiger. Het is bij hen belangrijker dat ze zelf tools hebben om kritisch en bewust om te gaan met beelden waarin risicogedrag voorkomt. Vaak zeiden ze in ons onderzoek: ‘Ik denk er eigenlijk nooit zo over na, maar nu we het erover hebben ….’ Door met jongeren te praten over wat ze zien, breng je veel meer een kritisch interpretatieproces op gang. Soms denken ouders dat tieners alles al weten over media, maar in dit geval is het verstandig toch het gesprek aan te gaan.” 

Bron: RU.nl | Tieners herkennen risicogedrag in films en series, maar zijn niet altijd kritisch

Bekijk ook eens deze berichten

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan