Direct naar content
5 oktober 202212-minners, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

Secondant: Wat te doen bij informatie over de volgende generatie boeven?

Het Landelijk Parket heeft als bijvangst veel informatie over jonge aanwas in de drugscriminaliteit, maar dit landt nergens. Het openbaar ministerie nodigde lector Aanpak Jeugdcriminaliteit Jan Dirk de Jong uit om mee te kijken op de werkvloer. “De informatie van het LP kan een harde indicator zijn om te zeggen ‘het maakt niet uit waar het geld vandaan komt, we zorgen ervoor dat die jongens niet afglijden’.

Het Landelijk Parket richt zich op de kopstukken uit de georganiseerde criminaliteit. De onderzoeken leveren veel bijvangst op in de zin van informatie over de kinderen van deze criminelen, waarvan een deel zal uitgroeien tot de volgende generatie boeven. Echter, die kinderen en jongeren vormen niet de primaire focus van het LP, dus die informatie landt nergens. De jonge aanwas, de verharding en de verjonging in het criminele milieu, vormen beslist een bron van zorg bij veel medewerkers, maar ze kunnen er niet zo veel mee.

Wat kan het Landeiljk Parket betekenen in het terugdringen van de jonge aanwas binnen de georganiseerde (drugs)criminaliteit?  In het rapport dat De Jong schreef ter afsluiting van zijn jaar als visiting professional, doet de lector praktische aanbevelingen. In een van zijn onderzoeken gaf criminoloog Robby Roks  al aan dat sommige jongeren te groot zijn voor de wijkagent, maar te klein voor de recherche. Over die groep heeft De Jong nu veel informatie aangetroffen die antwoorden geeft op vragen als wie zijn deze jongeren, waar houden ze zich op en wat zijn de signalen waarvan we in paniek moeten raken?

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan