Direct naar content
3 mei 2023Jeugdcriminaliteit

Snel veel geld verdienen als uithaler in Rotterdamse haven

Mannen en jongens uit heel Nederland, België en Frankrijk verdienen veel geld als uithaler in de Rotterdamse haven. De leeftijden lopen uiteen van 14 tot 53 jaar. Zij breken op het haventerrein in om ingevoerde drugs uit containers te halen, voordat die het haventerrein verlaten.

Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat een uithaler enkele duizenden tot maximaal wel 15 duizend euro per keer verdient, afhankelijk van de hoeveelheid drugs waarom het gaat. Klussen als uithaler worden bijvoorbeeld aangeboden in besloten groepen op de Telegram en Snapchat.

Snelle geld

Criminoloog Robby Roks, die onderzoek deed naar criminaliteit in de Rotterdamse haven, pleit er daarom ook voor om niet over ‘ronselen’ en ‘rekruteren’ te spreken als het om uithalen gaat. Roks: “Het impliceert dat drugscriminelen met een busje door de buurt rijden en daar kwetsbare jongeren onder dreiging in stoppen. Er zijn wel jonge uithalers op wie druk wordt uitgeoefend. Maar we moeten niet doen alsof ze allemaal geen eigen wil hebben en alleen slachtoffer zijn. Heel veel mannen in onze maatschappij willen snel en veel geld verdienen en uithalen is de manier waarop ze dat tegenwoordig kunnen doen.”

Strenger straffen

In een poging het uithalen te ontmoedigen zet het OM in op strengere straffen. Tot 2 jaar geleden kreeg een uithaler een boete van 95 euro voor het onbevoegd betreden van het haventerrein. Inmiddels behoort ook een gevangenisstraf tot de opties, maar die wordt alleen aan veelplegers opgelegd. Drugsorganisaties sturen daarom nu vooral mannen of jongens zonder strafblad naar de haven, ziet de douane.

Bron: volkskrant.nl

Download ook de infosheet ‘Houd jongeren uit de georganiseerde criminaliteit’.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan