Direct naar content
13 januari 202312-minners, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

Verheerlijking dure merkkleding zet aan tot criminaliteit

Om dure merkkleding te bekostigen, neigen sommige jongeren naar de criminaliteit. Winkeliers met luxekleding zijn niet alleen slachtoffer van diefstal, maar ook van gewapende overvallen, inbraken en ripdeals. In de Limburger legt Robby Roks, universitair hoofddocent Criminologie aan Erasmus School of Law, de nadruk op de voorbeeldfunctie die rolmodellen hebben met het dragen van dure merkkleding.

Rolmodellen

Rolmodellen zijn volgens Roks niet alleen rappers, maar ook YouTubers, sporters en andere influencers. “Er zijn YouTubers die de straat opgaan en voorbijgangers vragen naar de waarde van hun outfit. Je ziet dat het prijskaartje leeft onder jongeren. Anderen plaatsen een video over het uitgeven van €2.000 in de Bijenkorf. Dat opzichtige spenderen is natuurlijk voor weinig mensen weggelegd. Maar straatcultuur is ook het ophouden van een bepaalde schijn.”

Ophouden schijn kan leiden tot criminaliteit

Juist het belang van het ophouden van die schijn kan leiden tot criminaliteit om die kleding te bemachtigen, vervolgt Roks: “Niet veel mensen hebben zulke diepe zakken. Ze moeten dat leventje dan zien te financieren. En in zo’n positie worden met name jongeren gevoeliger om eens een keer een verdacht pakketje voor iemand te bewaren of even iets weg te brengen voor een ander. Of ze plegen misschien eens zelf een overval of inbraak om aan die kleding te komen. Ik durf niet te zeggen of dat nu meer gebeurt dan pak ‘m beet 5 jaar geleden, maar het is duidelijk dat kleding interessante buit is.”

Goed voorbeeld

De universitair docent ziet liever dat de verschillende rolmodellen hun platform gaan gebruiken om het goede voorbeeld te laten zien aan jongeren: “Eigenlijk moeten die mensen juist zeggen: zorg eerst dat je familie het goed heeft, zorg dat je spaart. Maar ze verbrassen geld en nemen daar jongeren in mee. Alles om maar gezien te worden. Dat is eigenlijk het treurige van het verhaal.”

Bron: eur.nl en limburger.nl

Jongeren staan open voor rolmodellen. Onze infosheet helpt je bij het inzetten van rolmodellen.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan