Direct naar content
19 september 2022Jeugdcriminaliteit, LVB jongeren en criminaliteit, Wapens en jongeren

Wapenbezit jongeren: richt aandacht op achterliggende problematiek

Onderzoekers van Erasmus School of Law hebben in opdracht van de gemeente Rotterdam onderzoek gedaan naar wapens en wapengeweld in Rotterdam.

Problematiek

In het rapport Het is een probleem, maar niet voor mij pleit het onderzoeksteam voor campagnes gericht op de meest risicovolle groep: “Richt aandacht op achterliggende problematiek”. Het onderzoeksteam stelt daarnaast dat niet veel verwacht moet worden van maatregelen die alleen zijn gericht op het terugdringen van de beschikbaarheid van wapens.

Geen groei

Ongeveer 1 op de 5 Rotterdamse jongeren heeft weleens een wapen in bezit gehad, gedragen of gebruikt. Uit het onderzoek blijkt ook dat het dragen of bezitten van wapens de afgelopen jaren niet gebruikelijker is geworden onder jongeren – een suggestie die volgens de onderzoekers soms wel wordt gewekt in de media.

De ene wapenbezitter is de andere niet

Jongeren die betrokken zijn bij wapens (vooral messen) zijn volgens de onderzoekers onder te verdelen in 3 groepen. Zo is er een groep die wel wapens bezit, maar deze nooit gebruikt of meedraagt en deze deels lijken te hebben uit een interesse voor wapens. Daarnaast zien de onderzoekers een grotere groep van jongeren die wapens ook wel eens dragen, maar niet daadwerkelijk gebruiken. Deze groep draagt een wapen uit zelfverdediging. De derde groep gebruikt de wapens om daadwerkelijk anderen te verwonden of bedreigen.

Bron: eur.nl

Jongeren uit de (georganiseerde) criminaliteit houden. Hoe pak je dat aan? Lees meer over ontwikkelingen, wie doet wat en ingroeimechanismen en rekruteringsprocessen van jongeren in de criminaliteit.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan