Wat betekent het hoofdlijnenakkoord voor jongeren?
Tijdens de recente persconferentie waarin de formerende partijen hun nieuwe hoofdlijnenakkoord presenteerden, kwamen specifieke groepen zoals ouderen, vissers, boeren, ondernemers en werkenden uitgebreid aan bod. Opvallend genoeg bleef het echter stil over jongeren. Wat betekent dit nieuwe coalitieakkoord voor hen?
Bestaanszekerheid voor jongeren
Bestaanszekerheid was een sleutelthema tijdens de verkiezingscampagne, maar Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter van FNV Young & United, twijfelt of dit ook voor jongeren geldt. ‘Er staat in het akkoord niets over het verhogen van de minimumlonen of over de afschaffing van het jeugdloon. Zeker als je het hebt over jongeren, zien we dat zij niet kunnen leven van het loon dat zij nu hebben,’ stelt Yasmin. Momenteel verdient een achttienjarige slechts zo’n € 6,64 per uur, een bedrag dat volgens zowel Yasmin als David Breebaart, presentator en redacteur van online nieuwsplatform De Marker, veel te laag is. Het lijkt er echter niet op dat dit zal veranderen.
De wooncrisis en jongeren
Een ander belangrijk onderdeel van bestaanszekerheid is wonen. De formerende partijen willen een einde maken aan de wooncrisis, zodat iedereen weer gemakkelijk aan een betaalbare woning kan komen. Een van hun plannen is om statushouders niet langer automatisch voorrang te geven op een woning. Caroline van der Plas noemde dat dit gedaan wordt voor ‘de kinderen die bij hun ouders op zolder leven’.
David Breebaart ziet dit echter niet als een effectieve oplossing: ‘Van der Plas wijst naar de statushouders, maar de feiten laten zien dat maar één op de tien sociale huurwoningen naar statushouders gaat. De rest gaat naar niet-statushouders.’ Yasmin is het eens met David en benadrukt dat de doorstroom op de woningmarkt moet verbeteren. ‘Er moet geïnvesteerd worden in betaalbare woningen en er moet een stop komen op die torenhoge prijzen in de particuliere huursector.’
Hoewel de formerende partijen jaarlijks honderdduizend woningen willen bijbouwen, blijft de vraag hoe dit gerealiseerd gaat worden. David verwacht dat dit nog erg ingewikkeld wordt.
Vooruitzichten voor de jongeren
De vraag blijft of jongeren de komende vier jaar vooruit zullen gaan. ‘De dingen die ik nu heb gelezen, daarvan denk ik niet: goh, er wordt hier echt werk gemaakt van de positie van jongeren,’ aldus Yasmin. Ze vreest dat de lasten van de huidige plannen op de schouders van de jongeren zullen terechtkomen. David deelt deze zorgen en ziet veel redenen voor boosheid.
Bron: Omroep BNN Vara – ‘Wat betekent het hoofdlijnenakkoord voor jongeren?’