Direct naar content
16 juni 2023Veiligheid en zorg

Worden wachtlijsten in jeugdbescherming ‘normaal’? Inspectie is bang van wel

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV) zijn bang dat er steeds meer kinderen zullen zijn die geen jeugdbeschermer hebben, terwijl dit wel zou moeten. Zij vinden het onacceptabel dat kinderen daardoor niet de bescherming krijgen die ze verdienen.

De IGJ laat weten dat veel ouders een (tijdelijk) coördinatieteam krijgen toegewezen in plaats van één vast contactpersoon. Losse acties of incidenten worden daardoor steeds door verschillende personen bekeken en dat komt de zorg niet ten goede.

Werkdruk verlagen

Daarnaast zijn jeugdbeschermers vaak niet beschikbaar of niet aanwezig, terwijl juist zij verantwoordelijk zijn voor vervolghulp. Om dit probleem aan te pakken wordt de werkdruk op jeugdbeschermers verlaagd. Zij gaan van het begeleiden van gemiddeld 22 tot 24 kinderen naar 12 tot 14 kinderen. De inspectie houdt in de gaten of dit niet gaat leiden tot nog langere wachtlijsten.

Ga voor het hele onderzoek naar: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Helaas hebben niet alle kinderen een onbezorgde jeugd. Hebben kinderen te weinig beschermende factoren tijdens het opgroeien, en worden ze te veel bloot gesteld aan risicofactoren. Dan is de kans dat zij afglijden naar criminaliteit groter. Lees meer bij het onderwerp Veiligheid en Zorg.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan