Direct naar content
15 november 2022Alcohol en drugs, Veiligheid en zorg

Zorgen over welzijn studenten

Het aantal studenten met mentale klachten is in vergelijking met de jaren vóór corona, aanzienlijk gestegen. Meer dan de helft kampt met angst, somberheid en eenzaamheid. Het Trimbos-instituut start daarom een nieuw onderzoek naar de oorzaken.

Vorig jaar deed het Trimbos-instituut voor het eerst onderzoek naar drugsgebruik onder studenten. Daaruit bleek dat 12,5% wel eens cocaïne had gebruikt. Omdat er niet eerder wetenschappelijk onderzoek is gedaan, kan het instituut niet spreken van een stijging of daling.

Toename drugsgebruik studenten

Vanuit het studenteninitiatief Lieve Mark is er wel onderzoek gedaan naar de toename van drugsgebruik. Tijdens de lockdown werd een enquête onder zo’n 8.000 studenten verspreid met vragen over onder meer welzijn en drugsgebruik. Daaruit bleek dat een kwart van de respondenten meer drugs was gaan gebruiken. Vooral studenten in studentenhuizen kwamen sneller in aanraking met harddrugs. De feestjes werden thuis gegeven, waar niet zo’n sociale controle is.

Preventief beleid drugsgebruik

Staatssecretaris Maarten van Ooijen moedigt Nederlandse studentenverenigingen aan om zelf preventief beleid te maken rond het gebruik van drugs. Dat deed hij naar aanleiding van Kamervragen die werden gesteld nadat de Utrechtse studentenvereniging U.V.S.V./N.V.V.S.U alarm sloeg over excessief cocaïnegebruik.

Bron: nos.nl

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan