Direct naar content

Halt

Halt voorkomt, bestrijdt en bestraft jeugdcriminaliteit. Binnen de vroegsignalering heeft Halt een preventieve taak. Schoolverzuim is een Halt-waardig feit. Als de maatregelen van de school en de leerplichtambtenaar geen resultaat hebben, komt de jongere bij Halt terecht.

Jongen aangehouden

Halt-straf

Jongeren van twaalf tot achttien jaar die door de politie zijn aangehouden voor lichte vergrijpen, worden door de politie voor de keus gesteld: naar Halt of naar de officier van justitie. Halt neemt dan ook regelmatig deel aan het Justitieel Casus Overleg (JCO).

Met een Halt-straf kunnen jongeren rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder dat zij in aanraking komen met justitie. Voorwaarde is dat er bij hen geen sprake is van ernstige achterliggende problematiek. Een Halt-straf bestaat uit gesprekken met jongeren en ouders, het maken van leeropdrachten, het vergoeden van de schade en het aanbieden van excuses aan het slachtoffer. Daarnaast krijgen sommige jongeren ook een werkopdracht. Een positief afgeronde Halt-straf wordt niet opgenomen in het justitiële dossier.

De gemeente kan Halt vragen om bijvoorbeeld scholen te ondersteunen met preventieve activiteiten. Ze kan Halt aanspreken op de uitvoering hiervan. De gemeente kan Halt niet aanspreken op de uitvoering van de repressieve taken van Halt.

Rollen

Taken

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan