Direct naar content
24 januari 2022Jeugdcriminaliteit, LVB jongeren en criminaliteit

Alleen als een kind zich veilig voelt, kun je ze uit de criminaliteit houden

“Alleen als een kind zich veilig voelt, kun je ze uit de criminaliteit houden.” Dat zegt opvoeddeskundige Fadma Bouchataoui over de jonge drugsuithalers in de Rotterdamse haven.

Vorig jaar zijn in de  Rotterdamse haven 198 jonge mannen aangehouden, die soms zelfs meerdere keren drugs uit containers probeerden te halen. Het Openbaar Ministerie heeft onderzoek aangekondigd, omdat het meer wil weten over de achtergronden van deze jonge criminelen

“Geef ze handvatten om de relatie met hun kind te verbeteren”

Bouchataoui: “Dit zijn vaak kinderen uit traditionele milieus, met een afwezige of autoritaire vader, moeders die hun zonen als prinsen behandelen, schuldproblemen, vechtscheidingen en ziekte: het is een giftige cocktail waardoor de kinderen makkelijk in de criminaliteit belanden.”

Ouders hebben geen overwicht

Reguliere instanties worden volgens haar gewantrouwd of zijn wegbezuinigd. De opvoedingscoach ontmoet de ouders nog wél, vooral in moskeeën, waar ze met haar Marokkaanse achtergrond een makkelijke ingang heeft. “Het merendeel van de jonge criminelen komt uit hele naïeve gezinnen waar de ouders geen overwicht hebben. Ze kijken weg als hun kind met dure spullen thuis komt en stellen geen vragen. Daar maken de jongeren misbruik van.”

Zelf spreekt Bouchataoui de jongens wel aan op hun dure auto of merkkleding. Sommigen willen niet breken met het criminele milieu vanwege het snelle geld en de status. Anderen worden gedwongen of hebben schulden waardoor ze keer op keer meehelpen bij de drugssmokkel in de haven.

Preventie

Het nieuwe kabinet heeft geld vrijgemaakt voor preventieve projecten. Jongeren krijgen daardoor bijvoorbeeld op school voorlichting over de gevaren van het uithalerswerk. Bouchataoui hoopt dat het geld niet alleen naar de jeugd en tijdelijke projecten gaat.

“Met een voorlichtingsproject en 10 opvoedbijeenkomsten red je het niet. Bij deze ouders moet je eerst vertrouwen winnen voor ze iets met je willen delen. Dat vergt een lange adem.” Ze pleit voor een vaste, laagdrempelige plek waar ouders elkaar kunnen ontmoeten, hun zorgen kunnen delen en kleine successen kunnen boeken.

“Geef ze handvatten om de relatie met hun kind te verbeteren. Investeer in rolmodellen die wel succesvol zijn en waarin ze als ambassadeur kunnen optreden. Ook schoolmaatschappelijk werk en jongerenwerk mogen niet worden wegbezuinigd. Alleen als een kind zich veilig voelt, kun je ze uit de criminaliteit houden.”

Bron: rijnmond.nl

Hoe betrek je ouders bij de de aanpak van jongeren die het criminele pad op (dreigen) te gaan. Lees de vernieuwde infosheet Ouderbetrokkenheid is tweerichtingsverkeer.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan