Antisociaal gedrag kind kan wijzen op hersenafwijking
Uit recent onderzoek met MRI-scans is gebleken dat de hersenen van kinderen en jongeren met een antisociale gedragsstoornis, afwijken van die van kinderen zonder deze diagnose. Dat meldt Trouw naar aanleiding van een publicatie uit The Lancet Psychiatry.
De hersenscans onthulden dat specifieke delen van de hersenen kleiner zijn bij deelnemers met een gedragsstoornis. Vooral in gebieden die belangrijk zijn voor emotieregulatie, besluitvorming en empathie.
Antisociale gedragsstoornis
Wanneer antisociaal gedrag extreme vormen aanneemt – bij ongeveer drie procent van de gevallen – spreek je van een antisociale gedragsstoornis. Ook wel bekend onder de naam conduct disorder (CD). Het antisociale gedrag kan verschillen per kind, maar de gemene deler is dat ze op meerdere vlakken problemen ervaren. Niet alleen thuis, maar ook bijvoorbeeld op school en in de omgang met anderen. Voorbeelden van het antisociale gedrag zijn onder meer langdurig agressief gedrag op school (vechtpartijen), winkeldiefstal of geweld tegen hun ouders.
Internationale studies
De MRI-gegevens die gebruikt zijn in het onderzoek komen uit vijftien internationale studies, die allemaal deel uitmaken van het Enigma-consortium. Dit is een wereldwijd samenwerkingsverband dat kennis en resultaten uitwisselt over hersenstructuren bij stoornissen zoals ADHD, autisme en antisociale gedragsstoornis.
Vervolgonderzoek
Nu de link tussen hersenstructuur en gedragsproblemen bij CD is aangetoond, blijft de vraag naar oorzaak en gevolg bestaan, zegt Lucres Nauta-Jansen, hoogleraar en onderzoeker op de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van Amsterdam UMC, in Trouw. “Om dit te achterhalen, moeten we kinderen tijdens hun ontwikkeling vaker en langer onderzoeken om te zien wanneer en waardoor deze hersenveranderingen optreden.”
Bron: Trouw.nl | Kind met antisociaal gedrag? Dat kan ook een hersenafwijking zijn