Direct naar content
14 juli 2022School en veiligheid, Veiligheid en zorg

CBS: Bijna 2 procent van de 15-plussers werd vorig jaar gepest

Bijna 2% van de inwoners in Nederland van 15 jaar en ouder zei dat ze in de afgelopen 12 maanden weleens zijn gepest. Dit zijn bijna 240.000 mensen.

Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS en het Ministerie van Justitie en Veiligheid, een enquête waaraan 173.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder hebben deelgenomen.

Mannen en vrouwen werden vrijwel even vaak gepest. Jongeren zijn vaker slachtoffer dan ouderen, en homo’s, lesbiennes en biseksuelen vaker dan heteroseksuelen. Bijna een kwart van de 15-plussers – dat zijn bijna 3,5 miljoen mensen – gaf aan ooit (dus ook langer dan een jaar geleden) gepest te zijn.

Problemen

Ongeveer 6 op de 10 hebben emotionele of psychische problemen ondervonden als gevolg van het pesten. Bij 55 leidde het pesten tot lichamelijke verwondingen of letsel en bij 7% tot financiële problemen. Het traditionele pesten heeft vaker gevolgen dan online pesten. Maar vooral de combinatie van beide heeft grote impact. Van degenen die zowel traditioneel als online werden gepest, zei 76% hiervan emotionele gevolgen te hebben (gehad). Bijna 60% heeft door het pesten minder vertrouwen in anderen, 40% voelde zich minder veilig. Ook kan het leiden tot depressieve klachten, jongeren meldden dit 2 keer zo vaak als ouderen.

Online pesten

Jonge slachtoffers (15- tot 25-jarigen) krijgen vaker met online pesten te maken en oudere slachtoffers (45-plussers en vooral 65-plussers) vaker met traditioneel pesten. Van alle slachtoffers was 47% uitsluitend de dupe van traditioneel pesten, 31% kreeg alleen te maken met online pesterijen en 19% werd op beide manieren lastiggevallen.

Bron: CBS

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan