Direct naar content
7 juni 2022LVB jongeren en criminaliteit

Een LVB gaat niet weg

Tom* (net 16) kijkt naar de grond. Het gaat niet goed op school: hij komt regelmatig te laat, maakt geen huiswerk of spijbelt. Nu was hij ook te laat voor zijn afspraak met de leerplichtambtenaar. Tom hoort zijn preek aan. De ambtenaar geeft hem nog 1 keer het voordeel van de twijfel. Geen idee wat dat betekent, maar Tom zegt er niets over. Krijgt hij toch alleen maar gedonder mee.

Column door Nicole Langeveld

Hij hangt liever met z’n vrienden op het plein tussen de flats. Zij begrijpen hem. Ze helpen hem sparen voor een mooie scooter. Hij kan steeds makkelijke klusjes voor ze doen. Op de uitkijk staan, een bankrekening openen of bloemen toppen. Hij verdient er goed geld mee.

Lastig te herkennen

Natuurlijk heeft Tom een licht verstandelijke beperking, maar dat wordt nog niet herkend door de mensen op school of bij de gemeente. Want hij ziet er volwassen uit, praat vlot en kan heel goed zijn gebrek aan sociale vaardigheden en probleemoplossend vermogen verbergen. Het is ook echt lastig om een LVB te herkennen.

Dat is ook de reden dat deze jongeren vaak worden overschat door volwassenen. Ze zien de signalen over het hoofd. Dat is jammer, want daardoor kunnen deze jongens (en ook meisjes) door slimme criminele worden misbruikt. Zonder dat ze het merken worden ze onderdeel van een jeugdgroep en plegen strafbare feiten. Ze zien de gevaren niet en overzien ook niet de gevolgen van hun acties. Ze raken in de problemen en weten niet meer hoe ze eruit kunnen komen.

Want als het op LVB aankomt, zijn er geen vaste recepten voor interventies; het is maatwerk.

Altijd maatwerk

Jongerenwerkers en andere wijkprofessionals zagen afgelopen jaren het aantal jongeren met een LVB groeien. Vooral omdat zij ze beter leerden herkennen. Ze weten nu veel beter waar ze op moeten letten. Dat is belangrijk, want daarmee kunnen ze op tijd ingrijpen en hulp inschakelen. En soms voorkomen dat een jongere het verkeerde pad op gaat.

Ook professionals in bijvoorbeeld scholen, jeugdwerk en maatschappelijk werk weten steeds beter door te vragen wat een jongere doet. Voor zijn werk, in zijn vrije tijd, thuis, op school, enzovoort. Ze checken of hij begrijpt wat er aan de hand is. Of hij weet wat ze van hem verwachten. Dat is precies wat er nodig is: elke keer opnieuw kijken wat wel en niet werkt bij iedere persoon. Want bij een LVB zijn er geen vaste recepten voor interventies. Het is altijd maatwerk.

Een LVB gaat niet weg

Bij een LVB is maatwerk meestal voor het leven. Want een LVB gaat niet weg. Het is ook niet met een pilletje te verhelpen. Het gaat er dus vooral om begeleiding te geven die past bij de persoon: zwaar waar nodig, licht waar het kan. Veel jongeren met een LVB kunnen zich met een klein beetje begeleiding al heel goed redden. Zo voorkomen we als professionals met elkaar dat deze jongeren uit onze handen glippen en op een verkeerde manier hun levenspad aflopen. Want ook zij verdienen een mooie toekomst.

Meer informatie

*Fictief voorbeeld als illustratie bij deze column. Dit soort verhalen horen CCV-jeugdadviseurs regelmatig in de gemeenten die ze ondersteunen.

Nicole Langeveld

Nieuwsgierig geworden wat het CCV voor jou als professional kan betekenen? Bel of mail me tijdens kantooruren.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan