Is veilig opgroeien anno 2021 een utopie?
We konden er niet omheen, de berichten rondom acteur, rapper en presentator Bilal Wahib. Hij daagde vorige week een minderjarige jongen tijdens een livestream uit zijn piemel te laten zien in ruil voor geld.
Column door Nicole Langeveld
“Scholen en ouders kunnen deze situatie aangrijpen om kinderen mediawijs te maken en ze te laten zien dat dit gedrag verboden is”, zei Freek Zwanenberg van Bureau Jeugd en Media in een reactie. Ouders en leraren hebben weinig zicht op wat kinderen weten over wat wel en wat niet mag op internet, gaf hij ook aan in hetzelfde artikel in de NRC. Via de verschillende mediakanalen hebben we allemaal kunnen volgen hoe ingrijpend de gevolgen voor alle betrokkenen zijn.
Een paar dagen eerder verscheen in de Gelderlander een artikel dat Arnhem een groot offensief begint om kinderen uit de drugscriminaliteit te houden. Het gaat om een brede aanpak, die opgroeiende kinderen sterk moet maken tegen criminele invloeden en waarin partners nauw met elkaar samenwerken. En dat begint al op de basisschool.
Kinderen weerbaar maken doe je op een veilige plek
Beide berichten leggen de nadruk op ‘preventief’ het gesprek aangaan en ik zie daarin ook de oproep om veel eerder samen te werken met school, ouders en partners die dicht bij de ouders en kinderen staan. Vroegtijdig het gesprek voeren over ‘respectvol’ onlinegedrag en de gevolgen van het gebruik en dealen van drugs, doe je het liefst op een plek waar kinderen zich veilig voelen. Dit kan ook ongedwongen bij de trainer op voetbalclub zijn, tijdens het rondtrappen van de bal.
School en thuis zijn vaak niet veilig
School en de thuissituatie worden gezien als de ideale en veilige omgeving voor kinderen. De gedachte is dat ze hier veilig kunnen opgroeien en de blootstelling aan risicofactoren minimaal is. Of waar signalen ieder geval tijdig worden gezien en opgevolgd. Maar dat is een utopie; de werkelijkheid is helaas anders. Kinderen hebben niet altijd het geluk van een stabiele thuissituatie en de juiste vriendjes om zich heen. Hierdoor raken ze uit het zicht en hebben criminele invloeden vrij spel. Ook school is voor hen niet altijd de meest fijne plek, om verschillende redenen. Ook daar raken ze uit het zicht.
Snel geld verdienen op zeer jonge leeftijd
Veilig opgroeien anno 2021… wat verstaan we daar eigenlijk onder? Wat is veilig online opgroeien en welke verleidingen moet je als kind kunnen weerstaan in de offline wereld? Hoe moeilijk is dat, als je in een wijk bent opgeroeid met flinke sociale problemen, armoede en werkeloosheid? Dan ligt snel geld verdienen met drugs dealen ook op zeer jonge leeftijd voor het oprapen.
Intensieve begeleiding met maatwerk lijkt wel succesvol te zijn om kinderen af te houden van criminaliteit. Maar dat is het niet alleen. Heldere en duidelijke afspraken maken als professionals onderling, is net zo belangrijk. Net zoals het vroegtijdig oppikken van signalen en het opvolgen hiervan. Met als doel om structurele veiligheid te maken.
Aanzuigende kracht van harde criminaliteit doorbreken
Maar hoe kunnen we de thuissituatie en school structureel veilig(er) maken zodat snel geld verdienen geen keuze meer is? En hoe voorkomen we dat jonge kinderen al op jonge leeftijd meegezogen worden in de harde criminaliteit van drugs? Wat is daar nog meer voor nodig?
Daar willen we als jeugdteam van het CCV graag met jeugdprofessionals uit zowel het jeugddomein als het sociale domein over doorpraten tijdens het vragenuurtje op dinsdag 18 mei om 10.00 uur. We hebben geen pasklare antwoorden, maar willen vooral graag met elkaar hierover in gesprek en verkennen wat hiervoor nodig is.
Nicole Langeveld
Nieuwsgierig geworden wat het CCV voor jou als professional kan betekenen? Bel of mail me tijdens kantooruren.