Direct naar content
12 mei 202312-minners, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

De Rotterdamse loopjongens van drugscriminelen

In de NRC vertellen zorgverleners van de Waag en Fivoor, 2 ambulante centra in de forensische zorg in Rotterdam, over de loopjongens van drugscriminelen.

Onveilige omgeving

De Rotterdamse jongeren die zich lenen om klusjes op te knappen in een conflict tussen criminele groeperingen, groeien volgens hen op in een onveilige omgeving met armoede, huiselijk geweld, verwaarlozing en krijgen te maken met discriminatie. Door hun instabiele basis en gebrek aan binding thuis en op school, gaan ze op zoek naar erkenning.

Ontwikkelingsstoornis

Ongeveer de helft van de jongeren die de zorgverleners behandelen heeft een neurologische ontwikkelingsstoornis, als een verstandelijke beperking, autisme of adhd. “Maar ze zijn zo streetwise, dat je het niet meteen door hebt.” Deze groep is gevoelig voor groepsdruk. Met het opknappen van criminele karweitjes krijgen ze respect en aanzien van hun groep. Deze jongens zijn impulsief, over de consequenties van hun acties denken ze niet na. Er is bezuinigd op jongerenwerk en buurthuizen, waardoor de voelsprieten in de wijk weg zijn, zeggen de behandelaars. Een gemiste kans, vinden ze.

Weerbaar maken

Hoe krijg je deze groep weer op het rechte pad? Bij De Waag en Fivoor zijn de gesprekken en de therapiesessies gericht op het weerbaar maken van de jongeren. Vaak worden daarbij ouders betrokken, soms zetten de zorgverleners rollenspellen in

Bron: nrc.nl

Bureau Beke onderzocht voor het ministerie van Justitie en Veiligheid, in het kader van het Breed Offensief Tegen Ondermijnende Criminaliteit (BOTOC), de ingroeimechanismen en rekruteringsprocessen van jongeren in de criminaliteit. Het CCV vertaalde de uitkomsten naar een praktische kenniskaart.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan