Direct naar content
11 januari 202312-minners, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

Een pleidooi voor specialistisch jongerenwerk

De houding van gemeenten en welzijnsorganisaties ten opzichte van ‘de groep jonge aanwas’ is vaak onhandig of zelfs ongeïnteresseerd. Jan Dirk de Jong, lector aanpak jeugdcriminaliteit bij de Hogeschool Leiden pleit daarom op ccv-secondant.nl voor specialistisch jongerenwerk.

Deceptie was het startpunt. Dat draaide om een typische groep jonge aanwas, jongens die mogelijk doorgroeien in de georganiseerde misdaad, in een niet nader te noemen buurt in een Nederlandse stad. Een aantal van de 10 jongens zag oudere broers actief zijn in een georganiseerde criminele groep en de vader van eentje was een notoire cocaïnehandelaar. Op alle fronten hadden deze jongens de wind tegen. Ze kwamen al in beeld voor hun eerste High Impact Crimes, waaronder straatroof met geweld.

Hun enige link met de maatschappij bestond uit 2 jongerenwerkers. De een jong en de ander al wat ouder, met straatkennis en een natuurlijk gezag over deze jongens. Vanuit de afdeling Veiligheid gaf de gemeente deze jongerenwerkers groen licht om de groep een jaar lang intensief te begeleiden.

Lees het artikel verder op ccv.secondant.nl.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan