Direct naar content
6 oktober 2023Cybercrime, School en veiligheid

Enorme gevolgen cyberpesten

Sara Pabian, docent communicatiewetenschappen aan Tilburg University onderzoekt de langetermijngevolgen van cyberpesten. Aan Omroep Brabant vertelt ze: “Pesterijen hebben enorme gevolgen voor het slachtoffer. Bijvoorbeeld dat ze zich geen moment veilig voelen.”

De jongeren van nu zijn de eersten die ook online gepest worden. Pabian concludeert dat de gevolgen heftiger zijn dan ooit tevoren. Deze slachtoffers hebben nog meer en langer last van onzekerheid, angsten en depressie.

Rol medescholieren

Cyberpesten speelt zich vaak af rond het schoolplein. Pabian onderzoekt daarom ook de rol van de medescholieren. “Dan blijkt dat iedereen die wel eens getuige is geweest van een pesterij maar niet ingrijpt, de volgende keer nog minder snel in actie zal komen. Ze raken steeds ongevoeliger.”

Afkeuren pesten

Volgens Pabian kan het pestprobleem alleen opgelost worden als het massaal afgekeurd wordt. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich bewust worden van de enorme gevolgen van het pesten.

Bron: omroepbrabant.nl

Samenwerking tussen zorg en veiligheid is essentieel bij de opvang van jongeren met problemen. Maar hoe vind je elkaar en wie doet wat?

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan