Forse stijging heftige incidenten op middelbare scholen
Op middelbare scholen in Nederland nemen incidenten met onder andere geweld, drugs en prostitutie toe. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De Onderwijsinspectie heeft nog nooit zoveel meldingen van onveilige situaties ontvangen en verhoogt nu het toezicht op scholen.
In de afgelopen vier maanden kwamen er een recordaantal meldingen binnen bij de Onderwijsinspectie. Het aantal meldingen van onveilige situaties op de ruim 1200 middelbare scholen is in twee jaar tijd verdrievoudigd. Dit gaat vaak over geweld, wapenbezit en snel escalerende ruzies.
Gebrek aan veiligheid
Drugsverkoop is een groot probleem op veel scholen. Sommige scholen moeten overdag de deuren sluiten om te voorkomen dat dealers naar binnen lopen. Er is ook sprake van prostitutie op de toiletten en vechtpartijen tussen rivaliserende bendes.
“We zien meer incidenten op het gebied van geweld en veiligheid. Ze zijn ook vaak heftiger van aard. Dus dat gaat om letsel, of bijvoorbeeld wapenbezit. Ook zien we dat ruzies vaak sneller escaleren”, vertelt Rutger Pol, directeur voortgezet onderwijs van de Onderwijsinspectie, tegen RTL Nieuws. “Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Leerlingen moeten zich veilig voelen op school.”
Preventieve aanpak
Onderwijsexpert Leon Meijs heeft de Wijschool-methode ontwikkeld om scholen veiliger te maken. De Wijschool-methode houdt in dat leraren letten op verdachte signalen zoals meerdere telefoons, veel contant geld of leerlingen die vaak bij vechtpartijen betrokken zijn. Door op deze signalen te letten, kan er eerder ingegrepen worden en daarmee voorkomen dat een leerling crimineel gedrag vertoont.
Sommige scholen werken samen met de politie, gemeente en jongerenwerkers om de veiligheid te vergroten. Een goed voorbeeld is de VMBO-school in Huissen, die dankzij de samenwerking en de hulp van Meijs binnen een jaar een voldoende kreeg voor het veiligheidsbeleid van de Onderwijsinspectie.
Meer ondersteuning voor leraren
Veel scholen hebben te weinig kennis over drugshandel, uitbuiting, geweld of andere vormen van criminaliteit. Criminoloog Jennifer van den Broek heeft een enquête uitgezet naar bijna duizend docenten en schoolmedewerkers in het voortgezet onderwijs. Slechts een derde weet waar ze op moeten letten als het gaat om de signalering van crimineel gedrag.
“Van hen zegt 91 procent dat ze extra moeten worden voorgelicht, maar in de praktijk heeft slechts 6 procent een training gehad. Daaruit blijkt wel dat criminaliteit op school nog niet overal op de kaart staat”, vertelt Van den Broek.
Bron: RTLNIeuws.nl – Prostitutie, drugs en vechtpartijen: meer heftige incidenten op middelbare scholen