Direct naar content
7 maart 2023Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, Wapens en jongeren

Gemeenten verbieden messen op straat

Het kabinet is sinds eind 2020 bezig met een landelijk verbod op de verkoop van messen aan minderjarigen. Veel gemeenten willen hier niet op wachten en stellen zelf al een verbod in. Eind vorig jaar gebeurde dat bijvoorbeeld Winterswijk, Middelburg en Vlissingen en sinds vorige week ook in Groningen.

Gemeenten doen dit omdat het messengeweld onder tieners toeneemt. Met ongeveer 70 incidenten in 2022 registreerde de politie het hoogste aantal van de afgelopen jaren. Ook dit jaar zijn al verschillende incidenten gemeld.

Verbod op messen

Ook de gemeente Zaanstad heeft een verbod op messen. Het verbod geldt daar niet alleen voor jongeren, maar voor alle inwoners. Een woordvoerder van de gemeente vindt dat alleen een verbod niet genoeg is om het aantal steekincidenten te verminderen. Daar is een bredere aanpak voor nodig. “Dus stoppen met het verkopen aan minderjarigen of het als prijs weggeven op kermissen. Ook moeten we inzetten op voorlichting op scholen.”

Wetsvoorstel

Begin dit jaar is het wetsvoorstel voorgelegd aan maatschappelijke organisaties die te maken krijgen met het verbod. Zo heeft Scouting Nederland duidelijk gemaakt dat kinderen en jongeren zakmessen moeten kunnen blijven gebruiken. Ook de Raad voor de rechtspraak vindt het wetsvoorstel nog niet duidelijk genoeg.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat alle reacties worden bekeken en dat het wetsvoorstel nog aangepast kan worden.

Bron: nos.nl

Het modelconvenant jeugdgroepaanpak regelt de mogelijkheden voor samenwerking en gegevensuitwisseling in de aanpak van een problematische jeugdgroep.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan