Direct naar content
18 oktober 2022Kindermishandeling

Grote rol ouders bij seksuele uitbuiting eigen kinderen

Een grote groep slachtoffers van seksuele uitbuiting identificeert hun eigen ouder(s) als dader: bij bijna 1 op de 6 slachtoffers (16%) is dat het geval. Kinderen die door hun eigen ouders worden uitgebuit zijn moeilijk te identificeren, waardoor de situatie jarenlang kan voortduren.

Dat blijkt uit het nieuwe rapport ‘Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel’ van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel.

Woordvoerder Shamir Ceuleers: “De uiterst onveilige situatie waarin deze kinderen zich bevinden, vraagt om concrete acties. We dringen er daarom op aan dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid onderzoek laat doen naar hoe deze kinderen beter kunnen worden gesignaleerd en beschermd en hoe hun ouders kunnen worden gestopt. Hoewel we al eerder constateerden dat ook ouders daders kunnen zijn, heeft de vorige staatssecretaris amper iets met die kennis gedaan.”

Meer slachtoffers

Via een anonieme chatlijn van behandel- en expertisecentrum Fier kunnen slachtoffers zich melden bij het CKM en in gesprek gaan met een professionele hulpverlener. In het afgelopen jaar zijn opnieuw meer slachtoffers van mensenhandel bij Chat met Fier in beeld gekomenVeel slachtoffers zijn kinderen die nog niet bekend zijn bij hulpverlening of de politie. Bijna 1 op de 5 is zelfs jonger dan 15 jaar.

Zij vertellen op de chat vaak voor het eerst over hun situatie. Het gaat voornamelijk om meisjes, al neemt het aantal jongens dat zich meldt opnieuw toe. Slachtoffers worden bovendien lang uitgebuit, een kwart zelfs al 5 jaar of langer. De hulpverleners zien daarnaast steeds vaker slachtoffers die worden gedwongen om criminele feiten te plegen. In 2021 waren dat voornamelijk meisjes. Een deel van hen werd zowel seksueel als crimineel uitgebuit.

Bron: hetckm.nl

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan