Direct naar content
9 mei 2023Jeugdcriminaliteit

Hebben jonge daders baat bij verplicht financieel toezicht?

Uit een proef waarbij veroordeelde minderjarigen verplicht onder financieel toezicht werden gesteld, blijkt dat betrokken organisaties de meerwaarde zien hiervan. Met verplicht financieel toezicht kunnen ze op jonge leeftijd ingrijpen en zo financiële problemen bij jongeren voorkomen.

Dit toezicht richt zich op het bijbrengen van financiële vaardigheden aan jonge daders. Het doel is om terugval in crimineel gedrag te verminderen, problematische schulden terug te dringen en de jongeren uitzicht te geven op een gezonde financiële huishouding. Het is van belang om dit te kunnen doen, voordat de veroordeelden 18 worden, omdat ze daarna te maken krijgen met extra kosten, zoals een zorgverzekering.

Niet vaak

Overigens werden niet veel veroordeelde minderjarigen ook de verplichte financieel toezicht opgelegd. De partijen die de pilot moesten uitvoeren, waren onvoldoende betrokken en daardoor leefde de proef bij hen niet echt. Wat ook meespeelde was dat deze organisaties met meerdere andere pilots en projecten te maken hadden. Hierdoor werd niet altijd gedacht aan de mogelijkheid van het verplichte financiële toezicht aan te melden. De betrokkenen denken dat bij meer rechtszaken deze verplichting was opgelegd, als de proef langer had geduurd. De betrokken partijen die wel dit toezicht hadden aangemeld, werkten goed samen. Ze willen daarom graag de aanpak en werkwijze doorzetten.

Bron: WODC

Dit kortlopende onderzoek werd uitgevoerd door Significant APE in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC).

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan