Direct naar content
9 mei 202312-minners, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen

Hoe bendes in Rotterdam minderjarigen werven

De politie in Rotterdam merkt dat het door social media een stuk makkelijker is geworden om jongeren te werven voor klussen in het criminele circuit. Mede daarom verhardt en verjongt de jeugdcriminaliteit, aldus Raymond Kolsteren, teamleider van een van de Teams Grootschalige Opsporing in Rotterdam, in de Volkskrant.

“Een deel gebeurt gewoon op straat, op hangplekken”, zegt Kolsteren. “Maar die gastjes zitten ook in besloten chatgroepen, onder andere op Telegram. Daarin vraagt iemand bijvoorbeeld om een shooter of een driver: een schutter of een chauffeur voor een huurmoord. Anderen reageren daar dan op. Je kunt het vergelijken met een app als Werkspot. Daarop kun je klussen in je huis of tuin aanbieden aan timmermannen. Zo’n markt van vraag en aanbod is er ook voor criminaliteit.”

Sociale media verlagen volgens de teamleider de drempel om iemand in te huren. “Opdrachtgevers waren het vroeger gewend om iemand te zoeken die ze konden vertrouwen. Nu maakt dat minder uit. Want als alles online gebeurt, inclusief de betaling, weet de uitvoerder helemaal niet voor wie hij zo’n klus uitvoert. Dus kan zo iemand nooit de naam van de opdrachtgever noemen bij de politie.”

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan