Direct naar content
31 oktober 2024Jeugdcriminaliteit

Campagne tegen jeugdcriminaliteit in Den Haag

Ben je bezorgd om een jongere in je buurt en bang dat hij of zij misschien het criminele circuit in trekt? Meld het! Die oproep staat centraal in een nieuwe campagne van de gemeente Den Haag in samenwerking met Meld Misdaad Anoniem. Karim el Boujjoufi (38) is jongerenwerker in de Haagse Schilderswijk en moedigt iedereen aan om hun zorgen te delen: “Je bent geen snitch, je helpt iemand.”

Drie jongeren naast elkaar.

Drugscriminaliteit, diefstal en vandalisme onder jongeren komen helaas nog steeds voor in Den Haag. Om dit aan te pakken, start de gemeente samen met Meld Misdaad Anoniem een actie om jeugdcriminaliteit sneller aan te pakken. Burgemeester Jan van Zanen benadrukt het belang van de campagne: “Samen zorgen we ervoor dat kinderen veilig kunnen opgroeien.”

De campagne focust zich op de wijken Transvaal, Groente- en Fruitmarkt en de Schilderswijk, die bekend staan als kwetsbare wijken met veel jongeren. Tegelijkertijd wordt er relatief weinig criminaliteit gemeld uit deze gebieden.

Open gesprekken met jongeren

Karim heeft jarenlange ervaring als jongerenwerker en coach. Hij benadrukt het belang van melden: “Melden is geen snitchen. Je helpt iemand door te voorkomen dat hij of zij verder in de problemen komt. Veel jongeren worden onder druk gezet. Dus blijf vooral melden”, zo vertelt hij tegenover Omroep West.

Hij kent de jongeren, hun ouders en de wijkagenten goed. Regelmatig krijgt hij een telefoontje van een wijkagent die zich zorgen maakt over een jongere. “Ik ga dan in gesprek, heel open”, vertelt Karim. “Ik zeg eerlijk dat ik merk dat hij of zij verandert en dat ik me zorgen maak. Dat levert vaak inzichten op.”

Vroege preventie en talentontwikkeling

Karim gelooft dat preventie op jonge leeftijd moet beginnen, al vanaf tien of elf jaar. Voor de jongere generatie in de Schilderswijk heeft hij bij buurthuis De Mussen een jongerenklusteam opgezet. “Ik zag jongeren afglijden, blowen en roken. Toen heb ik hen bij elkaar geroepen en gezegd: ‘Dit gaat niet goed. Ik ga banen voor jullie regelen’. Zo ontstond het klusteam.”

Het klusteam werkt volgens Karim fantastisch. De jongeren doen klusjes in de buurt en bouwen hiermee een sterk arbeidsethos op. Ouders merkten het verschil op en belden hem op. “Ze vroegen wat ik met hun kind had gedaan, want ze stonden op zaterdagochtend om half acht klaar om te klussen”, vertelt Karim trots.

Bekijk ook eens deze berichten

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan