Direct naar content
1 februari 2024Veiligheid en zorg

Jeugdzorgdebat zorgt voor verdeeldheid

Vlak voor het begrotingsdebat over de jeugdzorg stuurt staatssecretaris Van Ooijen een Kamerbrief met bezuinigingsopties van 511 miljoen euro. Omdat hij de verantwoordelijkheid bij de onderhandelende partijen voor een nieuwe coalitie legt, ontstaat er kritiek. De bezuiniging is al langere tijd een discussie.

In het vorige coalitieakkoord was het plan om 511 miljoen euro te bezuinigen op de jeugdzorg. Dit bedrag komt bovenop de 1,1 miljard euro die was ingeboekt bij de Hervormingsagenda Jeugd. Van Ooijen, D66 en ChristenUnie willen de bezuiniging schrappen, maar PVV, BBB en NSC willen niet vooruitlopen op de kabinetsformatie. GroenLinks/PVDA en SP waren altijd tegen de bezuiniging en bekritiseren nu de patstelling en het vingerwijzen.

Hoewel veel partijen steun betuigen voor de Hervormingsagenda Jeugd, is het de NSC die op de rem trapt. NSC eist een grondigere analyse van jeugdzorgproblemen. Een hoop onderwerpen komen ter sprake in het debat: jeugdbescherming, rechtsbescherming van ouders en kinderen, proeftuinen rond jeugdzorg en nog meer onderwerpen. In totaal worden er zestien moties ingediend en 6 februari is de stemming. De uitkomst van deze stemmingen zal worden toegevoegd aan het woordelijk verslag op de Tweede Kamer-website.

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan