Direct naar content
28 oktober 202212-minners, Jeugdcriminaliteit, Jeugdgroepen, LVB jongeren en criminaliteit

Jonge jongens in de criminaliteit

Wim Hoonhout van de politie Midden-Nederland pleit op RTV Utrecht voor een integrale aanpak van jongeren in de zware criminaliteit. Ook moeten volgens hem ouders hun verantwoordelijkheid nemen.

Een grote groep van 300-500 verdachten uit met name Utrecht houdt zich al jarenlang bezig met onder andere plofkraken. En zij lijken steeds jonger te worden, tot grote zorgen van de politie. Hoonhout somt op waar zij zich mee bezighouden: gewelddadige straatroven, overvallen, vuurwapengeweld, ram- en plofkraken.

Plofkraken in Duitsland

In Nederland zijn de afgelopen jaren veel stappen genomen om plofkraken moeilijker of onmogelijk te maken. Maar het plegen van plofkraken over de grens is nog altijd lucratief. Duitsland loopt achter met beveiligingsmaatregelen. Ook zijn daar veel meer pinautomaten te vinden. Hoonhout: “In Noordrijn-Westfalen koersen ze op zo’n 400 plofkraken af dit jaar.”

Zwaar illegaal vuurwerk

Veel grondstoffen die worden gebruikt bij ram- en plofkraken of voor het plaatsen van explosieven vinden hun oorsprong in het zware illegale vuurwerk. In landen als Polen en Tsjechië is het niet ingewikkeld om aan zeer zwaar vuurwerk te komen.

Integrale aanpak en rol ouders

Wat betreft het voorkomen dat jongeren steeds vroeger aansluiten bij dit soort groepen, pleit Hoonhout voor een integrale aanpak: “Het begint met alertheid van iedereen. Dat als je afwijkend gedrag van een jongere signaleert, dat je dan intervenieert. Dat begint al met vroegtijdige uitval op school.”

Hoonhout kijkt ook naar de rol van de ouders. “Ze moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat die kinderen ’s nachts in bed liggen en niet met een bom door Leidsche Rijn lopen.”

Bron: rtvutrecht.nl

Bekijk ook eens deze

Bekijk het overzicht

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan